Otonom taksiler işte böyle görünecek!

2030 yılına kadar Dubai'deki yolculukların yüzde 25'inin sürücüsüz yolculuklara dönüştürülmesi planlanıyor. Biz de bu otonom taksilere yerinde bir göz attık.

Dubai’nin iş merkezi, özellikle de o yüksek binalar arasındaki meşhur caddesi Sheikh Zayed Road dünyanın en yoğun trafiklerinden birine sahip. Özellikle de Gitex Global gibi etkinlik zamanlarında şehir gerçek anlamda kilitleniyor. Dubai'nin toplu taşımasından sorumlu birimi (RTA) bunu çözmek için sürekli yeni teknolojileri kullanmaya çalışıyor ve bu fuarda da karbon ayak izini azaltmak ve daha düzenli bir trafik oluşturabilmek için ilk sürücüsüz taksilerini görücüye çıkardı.

Bu sürücüsüz araçlardan daha önce haberlerimizde bahsetmiştik. Bu strateji, BAE Başkan Yardımcısı ve Dubai Şeyhi Muhammed bin Raşid El Maktum'un 2030 yılına kadar Dubai'deki yolculuklarının yüzde 25'ini sürücüsüz yolculuklara dönüştürme vizyonuna dayanıyor. Lansman, Dubai'nin gelecek planları ve şehrin otonom sürüş stratejisi ile de uyumluydu.

RTA'ya göre operasyonlar 2023 sonunda başlayacak ve 2030'a kadar 4,000 taksiye ulaşılması hedefleniyor. Bu hamle Dubai'yi akıllı sürdürülebilir mobilite alanında dünyanın önde gelen şehri haline getirmeyi amaçlıyor. Temmuz ayında RTA, sürücüsüz araçlara hazırlanmak üzere Dubai yollarının haritasını çıkarmaya başladı. RTA, Amerikan Cruise Company ile ortaklaşa olarak, sensörler kullanarak yüksek çözünürlüklü haritalar elde etmek için iki Chevrolet Bolt EV'yi piyasaya sürmüştü. Toplanan tüm veriler daha sonra otonom araçlar için gezilebilir bir harita oluşturmak için kullanılacak.

Sürücüsüz araçlar; 80 sensör, kamera ve LiDAR sistemleri, yol koşullarını izlemek için ışık algılama ve menzil belirleme ve insan gözünün göremediği nesneler de dahil olmak üzere herhangi bir nesneyle çarpışmayı önleyecek kontrollerle donatılacak. RTA Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkanı Mattar Al Tayer geçen yıl yaptığı bir açıklamada şunları söylemişti: “Kazaların yüzde 90'ından fazlasından insan hataları sorumlu. Otonom araçlar ise çevre dostu elektrikli araçlar ve özellikle yaşlılar ve bölge sakinleri olmak üzere önemli sayıda müşteriye hizmet verebilir”

Standa uğramışken yeni otonom taksilerin nasıl göründüğüne hızlı bir bakış attım. Videomuzdan izleyebilirsiniz.