Pardus 2008 yayınlandı

TÜBİTAK'ın geliştirdiği Ulusal İşletim Sistemi Pardus'un birçok yenilik barındıran yeni sürümü çıktı

Pardus 2008 çıktı

Pardus 2008'i indirmek için tıklayın...

Kullanıcılar, "özgür yazılım" Pardus'un son sürümünü, yazılımın resmi internet sitesi olan www.pardus.org.tr adresinden bugünden itibaren bilgisayarlarına ücretsiz olarak kurabilecek.

Pardus 2008'e eklenen "Göç Aracı" yazılımıyla kullanıcılar, aynı bilgisayarda yüklü Windows işletim sisteminin ayar, belge ve adres defterlerine kolaylıkla ulaşabilecek.

Pardus'un son versiyonunun bir başka göze çarpan özelliği ise eski sistem ayarlarına dönebilmek için sistem geri yükleme noktası oluşturma özelliğinin eklenmesi. Böylece bilgisayarına herhangi bir yazılımı yükleyen kullanıcılar, bir sorunla karşılaştıklarında bilgisayarlarının sistem ayarlarını, söz konusu yazılım yüklenmeden önceki herhangi bir tarihe geri döndürebilecekler.

Pardus'un son sürümü Pardus 2008 ile ilgili bilgi veren Pardus Proje Yöneticisi Doç. Dr. Erkan Tekman, Pardus'a son sürümle birlikte getirilen yeniliklerin, TÜBİTAK Ulusal Elektronik ve Kriptoloji Araştırma Enstitüsünde (UEKAE) görevli çekirdek geliştirici kadro haricinde özgür yazılıma gönül veren ciddi bir kitlenin de desteğiyle gerçekleştiğini ifade etti.

Pardus'un, TÜBİTAK UEKAE bünyesinde geliştirilen, Linux temelli ve özgür yazılım lisansı ile dağıtılan ulusal işletim sistemi olduğunu anlatan Tekman, UEKAE'nin, bilgi güvenliği konusunda Türkiye'nin en yetkin merkezi olduğunu söyledi.

"Özgür yazılım"ın üstünlükleri

"Özgür yazılım"ın kapalı kaynak kodlu yazılımlara göre birçok üstünlüğü bulunduğunu anlatan Tekman, bunları şöyle sıraladı: "Bunların başında güvenlik geliyor. Açık kaynak kodlu yazılımlar, doğası gereği geliştirilme sürecinden kullanılma aşamasına kadar on binlerce göz tarafından denetleniyor. Kötü niyetli bir programcı ya da kuruluş tarafından yerleştirilebilecek bir kod parçasının böyle bir ortamda gizlenmesi mümkün değil. Ayrıca, kaynağın açık olması nedeniyle olası güvenlik açıkları hızla yamanabiliyor. Linux platformunun bir diğer üstünlüğü ise bu ortamda virüs, truva atı, solucan, casus yazılım gibi tehlikelerin yok denecek kadar az olması."

Tekman, Pardus'un, 2003 yılı başında TÜBİTAK ve Başbakanlık tarafından, bir ulusal işletim sisteminin olurluğunun araştırılması ve projelendirilmesi düşüncesiyle serüvenine başladığını, 2004'te ekibin oluşturulması ile geliştirilmeye yoğunlaşıldığını dile getirdi.

2005 başlarında Pardus Çalışan CD, sonra Pardus Çalışan CD 1.1, 2005 yılı sonunda Pardus 1.0 ve 2006 yılı sonunda da Pardus 2007 sürümlerinin yayınlandığını anımsatan Tekman, böylece Pardus'un hızlı, sağlam ve emin adımlarla özgür yazılım camiasındaki kalıcı ve hak ettiği yerini aldığını ifade etti.

Tekman, Pardus 2007'nin duyurulmasından bugüne kadar internetten 250 bin kez indirildiğini, bilgisayar dergileriyle de 1 milyona yakın CD'nin ücretsiz olarak dağıtıldığını bildirdi.

Pardus 2008'in yenilikleri

Pardus 2008'in yenilikleri

Pardus projesinin en yeni ürünü olan Pardus 2008'in, bugün resmi internet sitesi www.pardus.org.tr adresinde yayınlandığını açıklayan Tekman, "İlk Pardus ürününden bu yana titizlikle izlenen tam Türkçe desteği, kolay kurulum ve kullanım, insan merkezli tasarım ilkelerine bağlı olarak geliştirilen Pardus 2008, gerek içerdiği özgür yazılımlar, gerekse Pardus teknolojileri açısından son derece zengin" diye konuştu.

Pardus 2008'in teknik özelliklerini anlatan Tekman, yeni sürüme Windows İşletim sistemindeki ayar, belge ve adres defterlerinin Pardus'a aktarımı için yeni bir program olan "Göç Aracı"nın eklendiğini bildirdi. Tekman, bu yeniliğin kullanıcılar tarafından büyük ilgi görmesinin beklendiğini ifade etti. Tekman, paket ve ayar işlemlerini kaydetme ve istenilen tarihe geri alma özelliği ile de bilgisayarına herhangi bir yazılımı yükleyen kullanıcıların, bir sorunla karşılaştıklarında bilgisayarlarının sistem ayarlarını, söz konusu yazılım yüklenmeden önceki herhangi bir tarihe geri döndürebileceklerini bildirdi.

"Fark paketleri" fark yaratacak

Yeni sürümdeki yeniliklerden birinin de "fark paketleri" olduğunu ve bu paketlerle çok daha hızlı ve internete az yük getiren güncellemelerin yapılabileceğini belirten Tekman, "Böylece bir programın yeni versiyonu komple kurulmuyor, yalnızca yeni sürümün ihtiyaç duyduğu değişikler eklenebiliyor, bu da zamandan büyük tasarruf sağlıyor" dedi.

Pardus işletim sistemi ile birlikte gelen tüm uygulama yazılımlarının birbiri ile sorunsuz çalışmasını sağlayan ÇOMAR programının da yenilendiğini anlatan Tekman, bunun son teknoloji dBus teknolojisi ile yapıldığını kaydetti.

PolicyKit teknolojisi ile kullanıcı yetkilendirme işlemlerinde çok daha fazla güvenlik ve esnekliğin sağlandığını bildiren Tekman, ekran ayarlarını çok daha kolay yapabilmek için özel TASMA arayüzünün de geliştirildiğini belirterek, "Böylece NVIDIA ve ATI gibi grafik kartlarıyla ilgili her türlü işlem, özel ayarlarlar yapılabiliyor" dedi. Doç. Dr. Erkan Tekman'ın verdiği bilgiye göre, Pardus 2008'in diğer teknik özellikleri şöyle:

"- Bağlı yazıcıları otomatik tanımlama ve yapılandırma sistemi geliştirildi.

-İnternet tarayıcısı Mozilla Firefox ve tüm ofis formatları ile uyumlu çalışabilen OpenOffice.org 2.4 eklendi.

- YALI kurulum programına yeni görsel arayüzü ve daha da kolaylaştırılmış seçimler getirildi. Böylece kullanıcı, sadece bir kullanıcı adı ve şifre belirleyerek tüm kurulumu YALI tarafından otomatik olarak yapılabilecek.

- Masaüstü sihirbazı Kaptan, kurulumun hemen ardından temel ayarları kolayca yapılmasına yardımcı olacak şekilde geliştirildi.

- Yazılım (paket) kurma, güncelleme ve kaldırma için kullanılan PİSİ, çok daha hızlandırıldı.

- Yüzlerce özgür yazılım, hataları giderilmiş ve en son sürüme yükseltilmiş olarak eklendi.

- En son Linux çekirdeği (2.6.25) ile çok daha fazla donanım desteği, kararlı ve güvenilir şekilde yapılabilecek.

- Yazılıma GCC 4.3.1, Python 2,5, Java 6 gibi önemli yenilikler yerleştirildi."

AA

Okuyucu Yorumları