Pardus'un yeni sürümüne ilgi büyük!

Tübitak Bilgem bünyesinde geliştirilen işletim sistemi Pardus'un yeni sürümüne ilgi büyük!

Pardus 2011'e yoğun ilgi!

Bilişim dünyasının uzun süredir beklediği, birçok yeniliği beraberinde getiren Pardus'un yeni sürümü Pardus 2011, yayımlanır yayımlanmaz geniş bir kullanıcı kitlesinin ilgi odağı oldu. Açık kaynak dünyasının ülkemizdeki en önemli temsilcisi Pardus'un yeni sürümü, bilgisayarlardaki yerini almasından dakikalar sonra, sosyal paylaşım sitesi Twitter'da en çok takip edilenler arasında ilk sırayı aldı.

Açık kaynak dünyasından büyük ilgi
Bilgisayar kullanıcıları, Pardus 2011'i bilgisayarlarına indirmek ve denemek konusundan birbiriyle yarıştı. İlk hafta bitmeden TÜBİTAK sunucularından 10 bin kopya dağıtıldı. İki hafta içinde dağıtılan Pardus 2011 sürümü sayısının 100 bini bulması bekleniyor. Buna ek olarak Pardus 2011'in aday sürümü Hasankeyf'i kuran 1.500 kullanıcı da, gerekli güncellemeleri yaparak Pardus 2011'in kararlı sürümünü kullanmaya devam ediyor.

Pardus 2011'i bilişim dünyasının ilgisini haklı çıkaracak yeniliklerle donattıklarını belirten Pardus Proje Yöneticisi Erkan Tekman şunları söyledi:
"Türkiye'de bilişim dünyasının Pardus'un yeni sürümü için sabırsız bir bekleyiş içinde olduğunu biliyorduk. Pardus 2011'i gösterilen ilgi de büyük oldu. Kullanıcılar Pardus 2011'de hayatlarını daha da kolaylaştıracak ve açık kaynak deneyimine renk katacak birçok yenilik sunuyoruz. Kullanıcılara Pardus 2011 ile yine geleceğin uygulamalarının habercisi olan, daha da gelişkin bir sürüm sunduğumuz için mutluyuz. Yeni Pardus'un ülkemizde özgür yazılım kullanıcılarının sayısının artmasında önemli bir rol üsteneceğine inanıyoruz."

Pardus LibreOffice ile daha da özgür

Pardus LibreOffice ile daha da özgür

Pardus 2011'de Erkan Oğur sürprizi
Perdesiz gitarın mucidi, usta müzisyen Erkan Oğur Pardus 2011'de kullanıcılara bir sürpriz yapıyor. Erkan Oğur'un en sevilen parçalarından olan Mor Dağlar, Kalan Müzik ve Oğur'un desteği ile Pardus 2011'de yüklü olarak geliyor. Pardus kullanıcıları Erkan Oğur'un notalarında Anadolu müziğinin derinliklerine doğru bir yolculuğa çıkarken, müzik dinlemek için yeni bir program keşfetmek isteyen yeni Pardus kullanıcıları Clementine ile tanışıyor.

Pardus LibreOffice ile daha da özgür
Pardus, açık kaynak dünyasının sunduğu en önemli avantajlardan esneklik ve güvenlik gibi özellikleri Pardus 2011 sürümünde de koruyor. Pardus 2011'de göze çarpan en önemli yeniliklerden biri ise, OpenOffice.org yerine, özgür yazılım topluluğu tarafından geliştirilen LibreOffice'in tercih edilmesi. Pardus, LibreOffice'i kullanacağını açıklayan ilk Linux dağıtımlarından biri oldu.

Pardus 2011'de daha çok donanım desteği ve iyileştirilmiş kullanım kolaylığı gibi yeniliklerin yanı sıra, Türkçe yazım denetimi desteği, virüs gibi art niyetli yazılımlara karşı güvenli yapısı, programların kurulu gelmesi gibi beğenilen özelliklerini sunmaya devam ediyor.

Akıllı telefonlardan sonra masaüstü işletim sistemlerinde de yaygınlaşan tek tuşla program kurma olanağı Pardus'ta TÜBİTAK tarafından geliştirilen PiSi ile ilk günden bu yana ilgi çeken özelliklerden biri. Pardus 2011, kurulumla birlikte gelen yüzlerce uygulamaya ek olarak PiSi depolarında, Skype, Google Chromium, VLC'nin de aralarında olduğu 3500'den fazla uygulamayı kullanıcılarına sunuyor.

Pardus 2011 ile tanışmak ve daha fazla bilgi için;
www.pardus.org.tr
www.ozgurlukicin.com

Basın bülteninden derlenmiştir.

Okuyucu Yorumları