Patlama tehlikesi olmayan, NASA ilhamlı lastiklerin satışına başlandı

NASA'dan ilham alan devrim niteliğindeki yeni bisiklet lastiklerinin hava ile doldurulmasına gerek yok ve dolayısıyla patlama riski taşımıyorlar.

Patlama tehlikesi olmayan, NASA ilhamlı lastikler kullanıma hazır

Ohio merkezli SMART Tire Company, iki yıl önce tamamen havasız olacak şekilde tasarlanan, NASA’dan ilham alan ve asla patlamayan lastiklerini tanıtmıştı. Şimdi şirket, lastiklerin satın alınabilir hale geldiğini duyurdu. Ancak bu satış bir Kickstarter kampanyası aracılığıyla gerçekleşecek.

Gelecekteki bisiklet lastiklerine bakış açımızda devrim yaratacağı rahatlıkla söylenebilecek olan yeni lastikler, NASA’nın Perseverance Keşif Aracı’nda kullandığı titanyum lastiklerden ilham aldı. Bu lastikler, kauçuk bazlı lastiklerin yavaş yavaş hava sızdırmasının ve karşılaştıkları bozulmanın üstesinden gelmeye yardımcı olmak için tasarlandı.

Patlama riski olmayan bu lastiklere Metl adı veriliyor ve oyuncak yaylara benzer bir görüntüye sahipler. Ancak bu yaylar, normal bir lastik gibi şekillendirilmek üzere üretilirken, lastiklerin yapıldığı alışılagelmiş kauçuk malzeme yerine, NiTinol adı verilen nikel-titanyum alaşımından yapılmış.

SMART Tire Company, Metl lastiklerini “uzay çağı lastikleri” olarak adlandırıyor ve bunların hiçbir zaman hava basıncına ihtiyaç duymayacağını ve geleneksel havalı lastikler kadar yumuşak bir sürüş sağlayacaklarını söylüyor. Ayrıca bu lastikler, SMART Tire Company’nin sürücüler için daha az iş anlamına geleceğini söylediği düşük dönme direncine de sahip olacak. SMART Tire Company, Kickstarter sayfasında lastikler için bekleme listesinin şu anda 10.000’den fazla bisikletçiden oluştuğunu açıklıyor.

Bu yazı yazıldığı sırada sayfanın halen 20 günden fazla süresi vardı ve şimdiden 120.000 doların üzerinde para toplayarak 25.000 dolarlık başlangıç hedefini kayda değer bir miktarla aşmayı başardılar. Dolayısıyla Kickstarter kampanyası şirket için büyük bir başarıya dönüşmüş gibi görünüyor. Bu asla patlamayan havasız lastiklerin popülerliği artmaya devam ederse, otomobil lastiklerini kullanma şeklimizde de bir tür değişiklik görmemiz mümkün olabilir.