PC'ler için oyun devri kapanıyor mu?

Analiz: GTA IV neden PC'lere gelmiyor? Oyun üreticileri PC'yi defterden sildi mi?

GTA IV ve PC gerçeği

GTA IV'ün PC sürümünün çıkıp çıkmayacağı hala belirsizliğini korurken yeni bir tartışmanın da fitili ateşlendi: Oyun dünyası PC'lere kapılarını kapatıyor mu?

Aslında bu tartışma yeni değil. PC ve konsolların arasındaki rekabet uzun zamandır kullanıcıların kafasını meşgul ediyordu. Konsol üreticisi en son ve en iyi sistemini yayınlayarak oyunseverlerin kalbini kazanmaya çalışırken, PC ise kullanıcılara karşı konsollara nazaran daha bitkin bir görüntü verdi.

Ancak bu durum elbette PC'lerin oyun tutkunlarını tatmin etmediği anlamına gelmiyor. Yeni grafik kartları ve özellikle dual/quad core sınıfı işlemciler, PC'leri kullanıcıların gözünde daha çekici kıldığını biliyoruz.

GTA IV gibi ticari oyunların oldukça yüksek maliyetleri vardır, bu nedenle yapımcılar satışlardan yüksek gelir beklerler. Yayıncılar, Playstation 3 ya da Xbox 360 olsun, hemen hiçbir konsolu gözden çıkarmak istemiyorlar. Neticede bu konsolları kullanan kullanıcılar da onların pazar payına giriyor.

PC'de, donanımınıza ve grafik ayarlarınıza bağlı olarak oyunlar konusunda aslında oldukça geniş bir seçeneğiniz var. 1000 dolarlık bir PC'de Crysis oyununu belki en iyi şekilde oynayamazsınız, ama yine de bu sistem oyunu çalıştırmaya yeterlidir. Ancak aynı durum konsollar için söz konusu değil elbette.

PC ikilemi

PC ikilemi

Tüm bunlar bir yana, akıllarda uzun zamandır cevabını bulamayan bir soru var: GTA IV'ün PC sürümünden neden bahsedilmiyor?

Daha çekici: Bu durumun önemli nedenlerinden biri PC'lerin konsollarda olduğu gibi kullanıcılara çok da çekici gelmemesi ya da oyunların sınırlı seçenekler içinde oynanması olabilir.

Teknik detaylar: Bir diğer sorun ise her kullanıcının farklı bir sisteme sahip olması. Diğer bir deyişle farklı donanımlara sahip olan kullanıcılar, aynı oyun için farklı sorunlar yaşıyorlar ve yaşadıkları sorunu doğrudan oyunun yapımcılarına bağladıklarından bu durum oyun yapımcılarına pek de cazip gelmiyor.

Korsanlık: PC için üretilen oyunların illegal kopyaların internet üzerinden kolayca bulunabilmesi ve indirilebilmesi de bir diğer sorun. Doğrudan şirketin gelirlerini baltalayan korsanlar, yazılım dünyasında olduğu gibi oyun dünyasının da en büyük derdi.

Örneğin insanlar, daha GTA IV piyasaya çıkmadan, internetten illegal kopyasını indirerek bu oyunu bekleyenlerden önce oyunu oynamaya başlayabiliyorlar. Konsollarda ise korsan oyunların oynanabilmesinden önce fiziksel modifikasyonların sisteminize yapılması gerekiyor; bu da elbette PC'lerde olduğu gibi risksiz bir işlem değil.

Sonuç olarak PC dünyası bunları tartışa dursun, PC için çıkan bazı oyunların başarısının da unutulmaması gerekiyor. Örnek vermek gerekirse, 1 milyondan fazla kopya satan The Sims, PC dünyasının büyük başarısı sayılabilir. Keza World of Warcraft'ın şu an dünya genelinde hali hazırda 11 milyon kayıtlı kullanıcısı bulunuyor.

Okuyucu Yorumları