PC'lerin devri artık sona mı erdi?

Akıllı cep ve tabletler, en sonunda PC'lerin işini bitirmeyi başardı mı? Cevap; hayır!

PC'lerin işi bitti mi?

Araştırmacıların söylediklerine göre, PC'lerin sonunun geleceği düşüncesi fazla abartıldı. PC piyasası tüm söylenenlere rağmen büyümeye devam ediyor, ve kullanıcılar eskisi kadar olmasa da eskiyen PC'lerini yükseltmek konusunda hevesliler.

Gabriel Consulting Group'ta bir araştırmacı olan Dan Olds, PC'lere olan ihtiyacımızın ortadan kaybolmadığını söylüyor. Gartner Monday'in yayınladığı rapora göre, 2015'teki PC satışları 317 milyonu bulabilir. Bu sene ise 308 milyon satış olması bekleniyor. Bundan önceki senelerde PC satışları %3 civarı düşüşler yaşıyordu.

Gartner araştırmacısı Ranjit Atwal, bu sene 60 milyon civarında PC'nin yeni bir PC'ye güncelleneceğini tahmin ediyor. Bu yeni PC alımı trendinin arkasındaki asıl sebep ise, ofislerdeki eski Windows XP kullanan bilgisayarları güncellemek olacak.

Son yıllardaki tablet ve akıllı cep piyasasındaki hızlı gelişmeler, PC satışlarının sabit bir oranda gitmesinin asıl sebebi olarak görülüyor.

Her cihaz kendi işini yapacak

Her cihaz kendi işini yapacak

ZK Research'ten araştırmacı Zeus Kerravala'ya göre, akıllı cep ve tabletler PC piyasasına zarar vermeye devam edecek. Ona göre bunun sebebi, PC'lerin içerik yaratmada çok işe yaraması, ancak kullanıcıların daha çok tüketimle ilgilendiği için, tablet ve cep telefonlarına yönelmesi.

Buna rağmen, kullanıcılar PC'lerinden vazgeçmeyecek gibi görünüyorlar. Microsoft'un Windows 8.1'e yaptığı güncellemelerle, çok sayıda kullanıcı eski PC'sini güncelleme isteğini yeniden kazanıyor.

Tablet ve cep telefonlarının popülerliği ortadan kaybolacak gibi değil. Bizi bekleyen, çok cihazlı bir gelecek. Masaüstü ve laptop PC'leri içerik üretmede kullanacağız. Cep telefonu ve tabletler de uzmanlık alanları olan tüketim işlevini, ve diğer pratik işlevleri bize sunmaya devam edecekler. Film izlemek, e-mail göndermek gibi.

PC'ler hiçbir zaman ölmedi. Evet, yeni bir tablet veya cep telefonu almak uğruna, PC'mizi güncellemeyi es geçiyor olabiliriz. Ama şimdi, eski PC'mizi güncelleyip, işleri çok daha hızlı yapabilmek için çok uygun bir zamandayız gibi görünüyor.

Okuyucu Yorumları