PC'niz Dijital Para Çıkarıyor Olabilir!

Yeni bir keşfe göre PC'niz, zararlı bulaşan web siteleri yoluyla dijital para madenciliği yapmaya başlamış olabilir!

PC'niz para mı çıkarıyor?

Bilgisayarınız, zararlıların istilasına uğrayan web siteleri yoluyla izniniz olmadan dijital para üretmeye başlamış olabilir. Bir BBC raporuna göre internetin en popüler web sayfalarında yapılan bir tarama, yüzlerce sitenin zararlı kod içerdiğini gösterdi.

Şifreli para birimlerinin madenciliği için çok büyük miktarda işlem gücü gerekiyor; bu yüzden bu iş için genellikle merkezi bir bilgisayar yerine birçok bilgisayardan faydalanılıyor. Bol sayıda GPU'ya sahip bir "madenci", yaptığı yatırımı "çıkardığı" dijital para birimi yoluyla geri alıyor.

Bazı kullanıcılar ise bu ağır yükü başka bilgisayarlara aktarmayı tercih ediyorlar. Bu noktada madencilik yazılımları devreye giriyor. Tamamen iyi niyetli olan bu yazılımlar, şirketler tarafından web sitelerine yüklenebiliyor. Kullanıcılara haber verildiği durumda bu tür yazılımlar, zaman içinde web reklamlarının yerini alabilir veya reklamları tamamlayacak biçimde kullanılabilir. Sorun ise kullanıcılara haber verilmediğinde patlak veriyor.

Son günlerde The Pirate Bay, Showtime gibi siteleri ziyaret edenlerin GPU kullanımının normalin üzerine çıktığı anlaşılmış, bunun JavaScript tabanlı bir madencilik yazılımından kaynaklandığı anlaşılmıştı. The Pirate Bay'in yazılımı bilerek çalıştırdığı düşünülse de Showtime, muhtemelen hack'lenmişti.

BBC, madencilik script'ini çalıştıran sitelere başvurduğunda çoğunun durumdan habersiz olduğunu öğrendi. Coinhive ise site sahibinin bilgisi olmadan kod çalıştıran birkaç hesabı engellediklerini ve bu tür raporlar geldikçe engellemeye devam edeceğini söyledi.

Bilgisayarınızın bu tür madencilik script'lerinden etkilendiğini düşünüyorsanız, hızlı bir çözüm olarak reklam engelleyicileri veya antivirüs paketlerini kullanmanız öneriliyor.

Okuyucu Yorumları