Photoshop, yapay zekayla çözünürlük yükseltmeye hazırlanıyor

Adobe yapay zeka işini çok sevdi. Photoshop ve diğer uygulamalarına eklediği yapay zeka özellikleri çoktan tasarımcıların ve masa üstü yayıncılık yapanların işlerini kolaylaştırmaya başladı. Şirket şimdi de yayıncılık dünyasının en büyük problemine el atıyor: Çözünürlük yükseltmek!

Photoshop, yapay zekayla çözünürlük yükseltmeye hazırlanıyor

Adobe, masaüstü yayıncılık uygulamaları alanında tekel olma ve serbest piyasa şartları arasındaki ince çizgide yürüyen bir şirket. Onun uygulamaları yayıncılık dünyasında standart olarak kabul edilirken, şimdi yapay zekayla olan ilişkisini daha da güçlendirecek bir hedefin peşinde.

Yayıncılık uygulamalarında çözünürlük çok önemli bir soruna dönüşebilir. Bir görsele sahip olmak onu yayınlamak için yeterli değildir, aynı zamanda görselin doğru çözünürlüğe sahip olması gerekir. Aksi halde internette gördüğünüz her fotoğraf, gazete ve dergilerdeki her görsel "çamur gibi" görünebilir.

Görsellerin çözünürlüğünü sağlıklı şekilde düşürmek mümkün olsa da, çözünürlüğü yükseltme işi biraz sıkıntılıdır. Belli bir orandan sonra görsel bulanıklaşmaya, bozulmaya, deforme olmaya başlar. Bu nedenle yayıncılar, bir görseli kullanacakken, yüksek çözünürlüklü versiyonlarını bulmak isterler.

Aslında az sayıda olsa da, online yapay zeka servisleri bu hizmeti veriyor. Ama bu servisler sadece görsel boyutlarını yükseltiyorlar ve elbette bunun için bile ücret talep ediyorlar.

Adobe şimdi, Photoshop ya da Premier gibi uygulamaları için, yapay zeka yardımıyla çözünürlük yükseltme özelliğini kullanıma sunmaya hazırlanıyor. Üstelik sadece sabit görseller için değil, videoların da çözünürlüğünü yükseltecek.

128 piksel boyuttan 1.024 piksele...

Adobe uzmanları, bu yeni yapay zekaya VideoGigaGAN ismini verdiler. Adobe'nin açıklamalarına göre yapay zeka videolarda çözünürlük problemlerini giderip daha net, daha keskin görüntüler elde edebiliyor. Üstelik web sitelerinde, 128x128 piksel boyutundaki bir videoyu 1024x1024 piksel boyutlarına büyüttükleri bir de demo yayınladılar.