Pilotsuz bir uçak, Antarktika semalarında uçmaya başladı

Antarktika semalarında test uçuşlarına başlayan pilotsuz uçak Windracers ULTRA, pek çok gizemi ortaya çıkartmayı amaçlıyor.

Pilotsuz bir uçak, Antarktika semalarında uçmaya başladı

Pilotsuz bir uçak, kısa bir süre önce Dünya’nın buzla kaplı kıtasında bilimsel verilerin toplanma biçiminde devrim yaratabilecek bir test uçuşuyla Antarktika üzerinde yolculuğa çıktı.

British Antarctic Survey’in (BAS) Rothera Araştırma İstasyonu komutasındaki Windracers ULTRA İHA, 10 metre kanat açıklığına sahip, 1.000 kilometreye kadar 100 kilogramlık kargo ve insan taşıma kapasitesi sunan tam otonom bir uçak. Uçak, yüksek teknolojiye sahip otopilot sistemi sayesinde, bir insan operatörün çok az müdahalesi ile güvenli bir şekilde kalkış, uçma ve iniş yapabiliyor. İHA, otonom drone operatörü Windracers tarafından zorlu Antarktika ortamıyla başa çıkmak için özel olarak tasarlandı. Örneğin, iki motorundan biri arızalansa bile uçak yine üsse geri dönebilecek yeteneğe sahip. Benzer bir şekilde, belirli bileşenler hasar görse veya arızalansa bile çalışmaya devam edebiliyor.

Otonom uçak bu ayın başlarında Antarktika’ya ulaştı ve geçtiğimiz hafta ilk test uçuşlarını tamamlayarak yaklaşık 720 kilometrelik bir yolculuk yaptı.

BAS Havadan Araştırma Teknolojisi ve İHA’lar başkanı Carl Robinson bir açıklamada “Şimdiye kadar her şey yolunda gitti ve Windracers ULTRA, çeşitli bilimsel verileri sağlam bir şekilde toplayabildiğini gösterdi. İlk uçuşlarımız 1,5 saate kadar çıktı ve önümüzdeki birkaç hafta içinde daha da uzun görevler planlıyoruz” dedi. Projenin baş bilim sorumlusu Tom Jordan ise, “Henüz çok erken, ancak ilk veriler platformun çeşitli bilim disiplinleri için yararlı olan yüksek kaliteli çevresel bilgileri toplayabildiğini gösteriyor” diye ekledi.

Uçak, Antarktika’da çevresel verileri toplamak için otonom dronların nasıl kullanılabileceğini görmeyi amaçlayan daha geniş bir deneysel projenin parçası olarak mevsim boyunca test uçuşlarına devam edecek.

Bu test aşamasında, havadan radarı kullanarak buz tabakası yapılarını değerlendirmek ve manyetik ve yerçekimi sensörlerini kullanarak Antarktika’nın buzu altındaki tektonik yapıları araştırmak gibi çeşitli çalışmalar yürütülecek.

Ayrıca çevresel açıdan hassas alanlarda deniz besin zincirinin temeli olan krilleri belgelemek için de kameralar kullanılacak. Son olarak atmosferik türbülans sondası kıtanın okyanusları ve atmosferindeki karmaşık süreci inceleyecek.

Windracers'ın Kurucusu ve Başkanı Stephen Wright, yaptığı açıklamada “Yüksek dayanıklılık ve yüksek taşıma kapasitesine sahip otonom drone'ların çevre araştırmalarının geleceğinde değerli bir rol oynayacağına inanıyoruz. Bu nedenle ekibin ULTRA drone’u Antarktika’da test ettiğini görmek son derece ödüllendirici oldu ve henüz ilk günler olmasına rağmen, şimdiye kadar elde edilen başarılardan ve sahadaki bilim insanları ve mühendislerden aldığımız geri bildirimlerden cesaret buluyoruz” dedi.