Yıllar süren bekleyişin ardından, sonunda yeni jenerasyon konsollarımıza kavuşmuş bulunuyoruz. İlk olarak 20 Şubat tarihinde Sony'nin yaptığı özel bir etkinlikte karşımıza çıkan yeni DualShock oyun kolu, teknoloji tutkunları ve oyun severleri inanılmaz heyecanlandırmıştı. Akabindeyse, Aralık ayından beri bir gözüküp bir kaybolan yeni Xbox kendisini gösterdi. Microsoft'un özel olarak yaptığı tanıtımda, Sony'nin aksine bir anda tamamen kendisini gösteren cihaz, büyük beğeni topladı. Xbox One adı altında tanıtılan yeni konsolun ardındansa gözler Sony üzerindeydi ve birçoklarının beklediği gibi firma, PlayStation 4'ü her yıl gerçekleştirilen ve dünyanın en büyük oyun fuarı olan E3'de tanıttı. Biz de oradaydık ve bu yeni oyun canavarının sunduğu deneyimi canlı canlı yaşadık. İlk izlenimlerimizi, bu değerlendirmemizde sizlerle paylaşıyoruz!
Yeni jenerasyon ve yeni politikalar
Bu sefer karşımızda olan yeni jenerasyon konsolların, bir öncekilere göre çok daha farklı bir savaş alanı mevcut. Artık kimin daha iyi grafik kalitesi sunacağından çok, kimin daha kapsamlı bir ürün ile evlere gireceği söz konusu. Sony'nin Pazartesi günü yaptığı basın toplantısında sahneye çıkan SCEA başkanı Jack Tretton'nun yaptığı açıklamadaysa, yeni konsolun kullanılmış oyunların oynanmasına imkan tanıyacağı, oyun paylaşımına göz yumulacağı ve herhangi bir online bağlantı zorunluluğu aramadıklarını dile getirdi. Bu açıklama aynı zamanda Microsoft cephesine indirilmiş ilk darbe de olmuş durumda zira Xbox One hakkında birçok kafa karıştırıcı açıklama mevcut. Zorunlu internet bağlantısı konusu ve ikinci el oyun politikası ürünün tanıtımından beri konuşulan ve birçok kullanıcı tarafından tepki çeken özellikler arasında yer alıyor.
Tüm bu detayların ardındansa Sony, çok ama çok daha önemli bir hamlede daha bulundu ve satış fiyatını Amerikan pazarı için 399 Dolar, İngiltere pazarı içinse 399 Sterlin olarak lanse etti. Xbox One'ın açıkladığı fiyat etiketinden tam 100 Dolar daha ucuz bir ürün olması, şimdiden büyük bir kitlenin dikkatini PS4 tarafına çekmesine yol açtı. Fakat bu fiyat farkının en büyük sebebi, PS4 ile birlikte gelecek olan "PlayStation Eye" isimi parçanın ayrı satılacak olması...
E3 esnasında yapılan şovdaysa, firmanın tüm yetkili ismli bulunuyordu. 1 saat 40 dakika civarı süren şovda, beklenin aksine çok hızlı bir şekilde sahnelendi PS4. Hemen akabindeyse yeni konsol ile birlikte gelecek yeniliklerden bahsedildi.
Tasarım eskiyi hatırlatan, modern bir yapıda
Her yeni teknolojik üründe olduğu gibi, ilk dikkat çeken nokta konsolun tasarımı oldu. Tasarım ilk bakışta olabildiğince PS2'yi andırıyor. Detaylarda çok daha farklı olmasına rağmen eskiye dönük olan çizgiler net bir şekilde görülüyor. Bir diğer önemli nokta, tıpkı Xbox One'da da olduğu gibi, çok daha keskin hatlara sahip olması. Unutmamak lazım ki önceki konsollar çok daha yuvarlak hatlara sahiplerdi, nitekim artık çok daha keskinler. Köşe noktalarının parmak kesebilecek kadar keskin olmasının yanı sıra, temel olarak model iki parçanın birleştirilesi sonucu ortaya çıkmış gibi duruyor.
PS4 de tıpkı Xbox One gibi renk olarak siyahı seçmiş. Farklı renk seçenekleri olup olmayacağı konusundaysa an itibariyle herhangi bir bilgi bulunmamakta. Kasa tasarımının en önemli kısımlarından biriyse, giriş ve çıkışların az önce bahsettiğimiz iki gövde parçası arasında bulunması. USB, güç ve Blu-ray sürücüyü çıkarmak için gereken "eject" tuşu tam da bu ara kısımda yer alıyor. Tasarımın gücüyse bu noktada kendisini gösteriyor zira hafif kayık duran çift kasa sayesinde, tüm girişler ve tuşlar harika bir şekilde gizlenmiş durumda.
Yeni DualShock, daha ergonomik
Gelelim kendisiyle 20 Şubat tarihinde tanıştığımız DualShock 4 oyun kontrol kumandasına. Eğer konsollara yeterince zaman harcadıysanız, sizlerin de bildiği üzere Xbox 360'da kullanılan kumanda, mükemmele en yakın tasarıma sahipti. Öyle görünüyor ki bu gerçeği Sony de kabul etmiş ve kendisini çok da riske atmadan DualShock 4 üzerine, Xbox 360'dan bazı alıntılar eklemiş ve kumandayı çok daha iyi kavrayabilmemiz için, daha dolgun bir kumanda ve arka tetiklere doğru eğimli kıvrımlara sahip bir tasarıma geçmiş. Bu sayede tutuş hissiyatı büyük ölçüde geliştirilmiş. Kumandayı elimize aldığımızda, bunu net bir biçimde hissettiğimizi rahatlıkla söyleyebiliriz.
PS2 ve PS3 kumandalarının açık ara en büyük sorunu olan kontrol çubukları (Thumbstick) da gözden geçirilmiş. Yine tıpkı Xbox 360 koluna benzeyen bir tasarıma giden Sony, kontrol çubuklarının içerisinde yükseldiği alanı daha derin hale getirmiş. Çubukların kendileri ise eskiye göre çok daha rahtlar ve nispeten değişen tasarımları ile başparmağa harika bir şekilde oturuyorlar.
DualShock 4 ile birlikte gelen şüphesiz en büyük değişim ise, kumanda üzerine yerleştirilen dokunmatik ekran oldu. Tıpkı dizüstü bilgisayarlarımızda kullandığımız "touch pad"e benzeyen bu ekrana gerçekten tıklayabiliyoruz. Fakat öyle görünüyor ki dokunmatik ekranın bu zaman kadar üretilen oyunlarla öyle aman aman bir alakası bulunmuyor. Milsal; Killzone: Shadow Fall esnasında bu ekranın tek yaptığı oyun içerisinde farklı eşyaları anlık olarak getirmemize olanak sunması. Bu parça şimdilik oyunlarda eksik kalan noktalara ulaşmak için kullanılmış gibi gözüküyor ama gelecekte nelere kadir olacağını göreceğiz. E3 fuarı esnasında kol hakkında yapılan bir diğer açıklamaya göreyse, PS4 ile birlikte tek bir kol satılacak olması ve yeni kolun da 59.99 Dolar etiket fiyatına sahip olacağı bilgisi olmuş durumda.
Yeni oyunlar birbiri ardına görücüye çıktı
Gelelim bir konsolun atar damarları niteliğindeki oyunlarına. Fuar esnasında birçok PS4 oyunu tanıtıldı. Bunlardan ilki Blacklight: Retribution isimli, FPS türünde ve ücretsiz şekilde (Free - to - Play) oynanabilecek yapım oldu. Cyberpunk temalı oyunun her ne kadar keskin ve temiz grafikleri olsa da hiç de "inanılmaz" denecek seviyede bir görsel yenilik içermediği dikkat çekti. Warframe bir diğer FPS olarak oyun severlerin beğenisine sunuldu. Tıpkı Mass Effect 3'e benzeyen oyun yapısıyla ilgi odağı olan yapım, tıpkı Blacklight gibi ücretsiz oyunlar kategorisinde tanıtıldı. Birçoğu PC platformundan taşınacak olan bu yapımların konsollar tarafından kabul görmesi en ilginç noktayı oluşturdu. Direk olarak konsollar için üretilecek yapımlar arasındaysa merakla beklenen Killzone: Shadow Fall yer alıyor. Killzone 3'deki hikayenin devamını bizlere sunacak olan yapımın E3'deki oynanabilir kısmında, tamamen istenilen görevden başlamak suretiyle ilerlenen bir oyun tarzı sunuldu ki bu durum önceki yapımlarla büyük bir tezat oluşturmakta. Oyun içerisindeki bir diğer değişimse şüphesiz hızlandırılmış oyun yapısı. Kumanda üzerindeki dokunmatik kısımsa, Assault Rifle'ı anında Sniper Rifle'a çevirmeye yarıyor.
Farklı tarzlardaki oyunlar dikkat çekti
Driveclub ise bir diğer önemli oyundu. Görünüş olarak mükemmel gözükse de yine de Microsoft Xbox One'a özel olarak üretilecek Forza Motorspor 5 ve Sony'nin diğer büyük yarış oyunu Gran Turismo 6 ile ne derece başa çıkabilecek merak konusu. Oyunun yapımcılarının açıklamalarına göreyse Driveclub daha çok sosyal oyuncuların beğenisine sunulacak ve PS4'ün farklı bağlantıları ile görülmemiş bir oyun deneyimi yaşamamıza imkan tanıyacak. Oyunu görsel yönetmeni olan Alex Perkins'in yaptığı açıklamaya göreyse, her oyuncu birbirinden farklı "challenge" yani göreve tabii olacak ve aynı zaman her oyuncu bir diğeri için farklı görevler yaratabilecek.
Diğer oyunlar arasında nispeten sönük kalan bir diğer isim daha vardı: Knack. Platform ve aksiyon temalarını içerisinde barındıran Knack, bir yandan düşmanlarını yumruklayarak ve kendilerini ezerek yok eden, diğer yandan da giderek büyüyen büyülü bir yaratığı kontrolümüze veriyor. Bu yaratık o kadar büyüyebiliyor ki bir ev boyutuna ulaşabiliyor. Gizli kalınması gereken görevlerde ise kalkanını "dökmek" sureti ile tamamen görünmez olabiliyor. Böylece istediği yere, gönül rahatlığıyla girebiliyor. Tıpkı bir Pixar filmini anımsatan animasyonlarıyla şimdilik ziyadesiyle eğlenceli bir yapım gibi gözüküyor. Etkinlikte aktif olarak oynanabilen son oyunsa Hohokum isimli oyun oldu. Tamamen soyutluk ve yön duygusundan arınmış olan yapım, PSP'nin efsanesi LocoRoco ve bir zamanların klasik telefon oyunlarından olan "Snake"in karışımından oluşuyor. Birbirinden farklı yaratığın ve bölgenin bulunduğu yapım, özellikle görselliği ve müzikleri ile fazlasıyla ilgi çeken oyunlar arasında yer aldı.
PS4, 2013 içinde kendisini gösterecek
PS4, E3 esnasından gerçekleştirdiği basın konferansının ardından, Xbox One'a karşı bir adım öne geçmiş durumda. Hem fiyat etiketi, hem de ikinci el oyun politikalarıyla da oyun severlerden tam not alan konsol, aynı zamanda kendisine özel yeni oyunlarıyla da ön plana çıkmayı başardı. Yine de Sony'nin konferansta bahsettiği "DRM-free" politikası şimdilik sadece teoride var. Oyuncular bu habere ne kadar sevindiyse, oyun üreticilerinin de bir o kadar karşı olduğunu unutmamakta fayda var. Sony tarafından konu ilgili gündeme getirecek en net oluşum, yayılan dedikodulara göre, büyük ihtimalle EA'nın "Online Pass" sistemine benzeyecek. Diğer taraftan, Sony "2013 tatil dönemi" ibaresinden başka bir çıkış tarihi söylemiş durumda değil. E3 esnasında tanıtılan oyunların haricindeyse, bu hafta içerisinde 30 adet sadece PS4'te oynayabileceğimiz isim de görücüye çıkacak ve bunlardan 20 tanesi konsol piyasaya çıktıktan sonraki yıl içerisinde son kullanıcıya ulaşacak. Bir diğer açıklamaya göreyse toplamda 140 adet oyun an itibariyle gelişim aşamasında.
Şu ana kadar kesinlik kazanan bilgiler arasındaysa konsolun 500GB'lık bir sabit disk, tek oyun kumandası, HDMI kablosu ve bir adet headset ile geleceği. Konferans esnasından kesinlik kazanan bir diğer bilgi ise PlayStation Camera, yani Eye'ın da konsol ile aynı anda, 59.99 Dolardan satışa çıkacağı bilgisi oldu.