Project Ara için donanım mağazası geliyor!

Google, belki de en özel telefonu olacak olan Project Ara için yeni bir Google Play daha açıyor...

Özel cebe özel mağaza!

Geçen yıl Kickstarter'da ortaya çıkan modüler telefon fikri çok beğenilince, Google fikri almış ve Project Ara ismiyle üzerinde çalışmaya başlamıştı. Project Ara, telefonun birbirinden bağımsız küçük donanım modüllerinin birleştirilmesi ve bu modüllerin daha sonra isteğe göre kolayca çıkarılıp güncelenebilmesi mantığına dayanıyor.

Google proje üzerinde bir hayli yol kat etti ve telefon yakında piyasaya çıkacak kıvama geldi. Ancak hala bir sorun var. Kullanıcılar, yeni modüllere nasıl pratik şekilde ulaşabilecek?

Google, modül satışı için Google Play benzeri bir online mağaza kuruyor. Ülkemizde olmasa da, yurt dışında Google Play üzerinden donanım satışı zaten yapılıyor. Ama bu yeni mağazada, sadece telefona modül geliştiren üreticiler modüllerini sergileyebilecek ve satabilecekler.

Telefonun ana kartı 50 dolar fiyatla boş olarak gelecek. Kullanıcılar daha sonra diledikleri modülü telefona ekleyebilecekler. Bu modüller, ekran, anten, CPU, kamera, hafıza gibi modüller olacak. Kullanıcı eskiyen bir modülü daha sonra yeni teknoloji ürünü bir modülle değiştirebilecek. Böylece yeni bir ekran teknolojisi çıktığı için tüm telefonu değiştirme gereği ortadan kalkacak.

Google 2015 yılında, modüler mağazayı açacak ve ürünler kullanıcı yorumlarına göre puanlanacak, kategorize edilecek, farklı kriterlere göre sıralanabilecek. Buradan da anladığımıza göre, Google bu online mağazada, çok sayıda modülün satışa çıkmasını bekliyor. Bakalım, modüler telefon projesi gerçekten de bir devrim yaratacak mı? Zira, bu telefonu satın alan müşteriler çok uzun yıllar boyunca yeni telefon satın alma ihtiyacı duymayacak. Bu nedenle, telefon üreticilerinin kısa sürede telefon modülü üretmeye yönelebileceği düşünülüyor.

Okuyucu Yorumları