Qualcomm patentlerinin lisansını aktarmak zorunda

Qualcomm, açtığı patent ihlali davalarından istediğini pek alamadı!

Qualcomm eli boş dönüyor

Dev yonga üreticisi Qualcomm, rakiplerine sayısız patent davası açtı. Ne var ki bu patent davalarının hemen hemen hiçbiri, Amerika Birleşik Devletleri temelli yonga üreticisi lehine sonuçlanmadı. Şirket, ABD'li Federal Mahkemeler tarafından "kablosuz iletişim sektöründe" haksız görüldü.

FTC yani Amerika Federal Ticaret Komisyonu, yaklaşık bir yıl kadar önce Qualcomm'a "patent hakları ihlali" gerekçesiyle dava açmıştı. Qualcomm'un karşı davaları maalesef karşılık görmedi ve Federal Mahkeme; Qualcomm'un akıllı telefon mobil modem pazarında kanuna aykırı davrandığına hükmetti. Qualcomm artık "kendisine ait iletişim hakları içeriren modem teknolojilerini, rakip firmalarla paylaşmak zorunda kaldı.

Sonucun Amerika Birleşik Devletleri asıllı şirket için tam anlamıyla "hüsrana" neden olduğunu söyleyebiliriz. Qualcomm'un çeşitli firmalarla yaptığı anlaşmaları inceleyen mahkeme, Qualcomm tarafından açılan patent davalarının "haksız" olduğuna hükmetti. Kısacası mobil cihazlarda kullanılan mobil teknolojiler, rakip firmalar tarafından da kullanılabilecek.

Öncelikle, söz konusu mimarilerden Apple, Samsung ve Intel gibi firmalar faydalanacak. Qualcomm bu firmalardan muazzam patent ücretleri talep ediyor. FTC'nin iddiasına göre, yonga üreticisi tarafından talep edilen ücretler gerçekliği yansıtmıyor ve haksız rekabete neden oluyor.

Qualcomm, sadece Avrupa ve Kuzey Amerika pazarlarında değil; Güney Kore, Japonya ve Çin Halk Cumhuriyeti gibi pazarlarda da, mahkeme kararlarıyla yüzleşmeye mecbur.

Okuyucu Yorumları