RAM nasıl overclock edilir?

RAM'inizden daha fazlasını almak için onu overclock edebileceğinizi biliyor muydunuz?

RAM nasıl overclock edilir?

Yanlış duymadınız. Overclock, yalnızca işlemcinizi kurcalamak anlamına gelmiyor. Biraz daha fazlasını elde etmek isteyenler, RAM'lerinin hızını artırmayı deneyebiliyorlar.

RAM hızları, frekans olarak son yıllarda neredeyse üçe katlandı, dolayısıyla belirli programlarda daha yüksek performans elde etmek mümkün hale geldi. Ancak RAM frekansınızı artırdıkça işlemcinizin daha çok zorlanacağını unutmayın. Bir başka deyişle bu, işlemcinizi overclock ederek ulaşabileceğiniz değerleri geriye çekebilir.

Peki, RAM'inizi nasıl overclock edebilirsiniz?

RAM nasıl overclock edilir?

1. Frekansınız hangisi: RAM satın alırken frekansı belirlemeniz çok önemlidir. Biz, bugün bir oyun PC'si toplarken 1.600MHz'ten aşağısını tercih etmezdik.

Skylake ve DDR4 ortaya çıktığından ve fiyatlar düşmeye devam ettiğinden satın almadan önce biraz beklemek doğru olabilir.

2. Profil kurulumu: Sistemimizde 2.133MHz'te çalışan bir çift Corsair Dominator Platinums kullanıyoruz. Potansiyel saat hızından faydalanabilmek için kurulum sırasında doğru profili seçmeniz gerekiyor. Dolayısıyla Intel'in XMP profillerini veya AMD'nin AMP profillerini kullanacağız.

3. Frekansı artırın: BIOS'a girin ve XMP veya AMP profilinin seçildiğinden emin olun. Şimdi bellek frekansını stok frekanstan bir frekans yukarıya ayarlayın.

RAM'iniz, yeni frekansta muhtemelen kararlı biçimde çalışmaya devam edecek.

4. Daha ötesi: İşleri bir adım öteye taşımak istiyorsak, RAM çarpanı yerine BCLK frekansını değiştirmemiz gerekiyor. Bunu çok küçük değişikliklerle yapmalıyız.

Bu işlem, işlemciyi de overclock edeceğinden, işlemcinizi daha önce en yüksek seviyede overclock ettiyseniz, daha öteye gidemeyebilirsiniz.

Okuyucu Yorumları