Bir sanatçının yapay zekanın çizdiği resimle yarışma kazanması, tartışmaları alevlendirdi

Yapay zeka tarafından çizilen bir resimle yarışmaya katılan ve birinci olmayı başaran sanatçı, insanları bir kez daha ikiye böldü.

Resim yarışmasını yapay zeka kazandı, tartışmalar alevlendi

Yapay zeka tarafından oluşturulmuş bir görüntü ile bir sanat yarışmasına katılan kişinin yarışmayı kazanmış olması, bazı insanları pek memnun etmedi.

Théâtre D'opéra Spatial başlıklı görüntü, sahnede sanatçıların olduğu bir opera sahnesinin ve aya benzeyen ilgi çekici büyük bir pencerenin bulunduğu arka planda soyut bir seyirci kitlesinin etkileyici bir tablosuna benziyor. Bu görüntü, yazılım istediği resmi oluşturmadan önce metinden görüntü oluşturucu Midjourey'e beslenen yüzlerce yazılı açıklama yinelemesinden geçen Jason Allen tarafından oluşturuldu.

Resmin basılı bir versiyonunu Colorado Eyalet Fuarı'nın güzel sanatlar yarışmasına gönderdikten sonra birincilik ödülü ve 300 dolar kazandı. Ancak başarısı, dikkat çekti ve görüşleri böldü.

Allen, Salı günü Midjourney Discord sunucusunda "Bunun tartışmalı olacağını biliyordum" dedi ve devam etti: "Twitter'da yapay zekanın ürettiği sanata karşı olan tüm bu insanların, insan unsurunu itibarsızlaştırarak insanı otobüsün altına atan ilk kişiler olduğunu görmek ne kadar ilginç! Bu size ikiyüzlülük gibi mi geliyor?"

Bu tartışmayı ele alan Washington Post teknoloji muhabiri Drew Harwell ise ilginç bir noktaya değindi: "İnsanlar bir zamanlar fotoğrafçılığı da hile olarak görüyordu - sadece bir düğmeye basmak yeterliydi - ve şimdi en iyi kreasyonların yetenekli kompozisyon, yargı ve tonlara dayandığını anlıyoruz. Bir gün yapay zeka sanatına da aynı şekilde mi bakacağız?"

Bu yarışma sonucu hakkında tartışmalar devam ederken, DeepMind’ın da aralarında bulunduğu pek çok yapay zeka, futbol oynamaktan hikaye yazmaya, hayvanların dilini öğrenmeye çalışmaktan günlük sorunları çözmeye kadar pek çok farklı alanda eğitilmeye ve incelenmeye devam ediyor. Başka bir deyişle yapay zekanın artık hayatımızda önemli bir yere sahip olduğunu öyle veya böyle kabul etmeliyiz gibi görünüyor.