Rusya, inşa edeceği kendi uzay istasyonunu ilk kez Dünya ile paylaştı

Her ne kadar sadece modeli gösterilmiş olsa da, Rusya’nın Uluslararası Uzay İstasyonu'ndan ayrıldıktan sonra hayata geçireceği kendi uzay istasyonu ilk kez Dünya ile paylaşıldı.

Rusya, inşa edeceği yeni uzay istasyonunu ilk kez gösterdi

Rusya, Uluslararası Uzay İstasyonu projesinden ayrıldıktan sonra uzayda nasıl bir istasyonla yer alacağını (kısaca da olsa) ilk kez Dünya2ya gösterdi. Roscosmos uzay ajansı, gelecekte inşa edilecek olan uzay istasyonunun modelini yayınladı.

İki devre halinde inşa edilecek olan yeni istasyon ilk başta dört modülle başlayacak. Ardından modül sayısı altıya çıkacak ve bir servis platformu eklenecek. Dört kişinin görev yapacağı istasyonun Rusya’nın şu anda Uluslararası Uzay İstasyonunda elde ettiklerinden daha iyi Dünya görüntüleri sunacağı iddia ediliyor.

İstasyonun ne zaman inşa edileceği konusunda herhangi bir bilgi verilmedi. İlk devrenin 2025 ile 2030 arasında başlatılacağı düşünülüyor. İkinci devre ise 2030 - 2035 arasında inşa edilebilir.

Rusya 2024’te Uluslararası Uzay İstasyonu projesinden ayrılmayı planlıyor. Bu yüzden de kendi uzay platformunu kurmak için acele ediyor. Bir istasyonun olmaması, Rusya'nın hem daha önce bahsedilen Dünya gözlemlerini hem de düşük yerçekimi araştırmalarını yürütme yeteneğini sınırlandıracak.

Elbette bir de ulusal gurur meselesi var. Rusya, 2001'de kendi kendini yöneten son istasyonu Mir’i devre dışı bırakmıştı. Yeni istasyon, Rusya'nın kaldığı yerden devam etmesine yardımcı olmakla kalmayacak, aynı zamanda ülkenin önceki uzay çabalarının da önüne geçecek.