Samsung, Apple, Xiaomi, Vivo... En çok telefon satan marka hangisi?

Samsung, Apple, Xiaomi, Vivo ve diğerleri... 2024 yılının ilk çeyreğinde en çok telefon satan marka unvanı bir kez daha el değiştirdi.

Samsung, Apple, Xiaomi, Vivo... En çok telefon satan marka hangisi?

Galaxy S24 modellerinin piyasaya çıkmasıyla Samsung, en çok satış yapan akıllı telefon üreticisi unvanını bir kez daha Apple'ın elinden aldı. IDC Tracker'ın raporuna göre, Güney Koreli şirket 2024'ün ilk çeyreğinde dünya çapında en fazla akıllı telefon sevkiyatı yapan şirket oldu.

IDC'nin ön verileri iki eğilim olduğunu ortaya koyuyor: Apple 2024'ün ilk çeyreğinde daha az iPhone satışı gerçekleştirirken, Samsung'un Galaxy S24'ü biraz daha erken piyasaya sürme stratejisi işe yaramış durumda. Buna ek olarak, şirket şimdiden bazı yapay zeka özelliklerine sahip birkaç yeni Galaxy A modeli geliştirmeye odaklanmış görünüyor.

Samsung ve Apple arasındaki rekabetin yanı sıra, akıllı telefon pazarı da gelişmeye devam ediyor. IDC Worldwide Mobility and Consumer Device Trackers Grup Başkan Yardımcısı Ryan Reith; "Beklendiği gibi, akıllı telefonlardaki toparlanma, en iyi markalar arasında yavaş yavaş oluşan pazar iyileşmesi ile ilerlemeye devam ediyor. Apple 2023'ün sonunda zirveyi ele geçirmeyi başarırken, Samsung ilk çeyrekte lider akıllı telefon sağlayıcısı olarak kendini yeniden kanıtladı." açıklamasında bulundu.

Reith, sözlerine şu ifadelerle devam etti; "IDC bu iki şirketin pazarın üst sıralarındaki yerlerini koruyacağını öngörürken, Huawei'nin Çin'deki yeniden yükselişinin yanı sıra Xiaomi, Transsion, OPPO/OnePlus ve vivo'nun kayda değer büyümeleri, her iki OEM'in de genişleyecek ve çeşitlenecek alanlar aramasına neden olacak. Toparlanma ilerledikçe, daha küçük markalar pazarda tutunmaya çalışırken en büyük şirketlerin pay kazandığını göreceğiz."

2024'ün ilk çeyreğinde Samsung 60,1 milyon akıllı telefon satışı gerçekleştirirken, Apple 50,1 milyon satış gerçekleştirdi. Her iki şirket de yıllık bazda negatif bir değişim yaşarken, Xiaomi ve Transsion sırasıyla 40.8 milyon ve 28.5 milyon adet satışla işlerini belirgin bir şekilde büyüttü.

IDC'nin Worldwide Tracker ekibi araştırma direktörü Nabila Popal, "Akıllı telefon pazarı son iki yılın çalkantılı döneminden hem daha güçlü hem de değişmiş olarak çıkıyor. İlk olarak, tüketiciler cihazlarını daha uzun süre ellerinde tutacaklarını bilerek daha pahalı cihazları tercih ettikçe değer ve ortalama satış fiyatlarında (ASP'ler) büyüme görmeye devam ediyoruz. İkinci olarak, ilk 5 şirket arasında bir güç kayması var ve bu durum, piyasa oyuncuları toparlanma sonrası dünyada stratejilerini belirledikçe muhtemelen devam edecek. Xiaomi son iki yılda yaşadığı büyük düşüşlerden güçlü bir şekilde geri dönüyor ve Transsion uluslararası pazarlarda agresif bir büyüme ile İlk 5'te istikrarlı bir varlık haline geliyor" dedi.

IDC en çok hangi akıllı telefonların satıldığından bahsetmese de, yüksek satış rakamları sayesinde çoğu telefonun iyi sattığını tahmin edebiliriz. Bu durum şimdilik tahminden öteye gitmiyor, zira ne yazık ki üreticiler satış rakamlarını açıklamıyor. Bildiğimiz tek şey Apple'ın geçen yıla göre daha az iPhone sattığı.