Samsung ATIV Q: ÖN İNCELEME

Hem Windows 8, hem Android... Hem tablet, hem PC... Samsung'un yeni bombasını denedik!

Samsung ATIV Q: ÖN İNCELEME

Samsung Android mi, Windows 8 mi kavgasından çok sıkılmış olacak ki, bize her ikisine de sahip olan bir cihaz sunuyor. Üstelik her iki işletim sistemi de, gücünü Intel'in Haswell çipinden alıyor.

Londra'da düzenlenen tanıtım etkinliğinde elimize alıp deneme fırsatı bulduğumuz ATIV Q'nun tasarımı, tek kelimeyle etkileyici. 13.3 inç'lik dokunmatik ekran, 3.200 x 1.800 gibi inanılması güç bir çözünürlük sunuyor. Piksel yoğunluğu ise 275 ppi. Bu iki değer, zaten canlı görüntüler sunan ekranın kusursuz olmasını sağlayacak kadar iddialı. Bu ekranda hem Windows 8'i, hem de Android'i kullanmak büyük bir zevk. En azından bizim bu zevki aldığımızı söyleyebiliriz.

Arkaya doğru katlanan klavyesi sayesinde bir bilgisayar gibi de kullanılabiliyor ATIV Q. Yani cihaz hem bir tablet, hem de bilgisayar. Üstelik bu iki özelliği sadece 1.29 kg'lık bir kasaya sığdırmış. Ağırlık konusunda bir sıkıntı yok; ama cihazı tablet olarak kullanacaksanız, özellikle boyutlar (327 x 217.8 x 13.mm), tek elle kullanım açısından pek uygun değil.

İsterseniz tablet, isterseniz notebook

İsterseniz tablet, isterseniz notebook

ATIV Q, Galaxy Note serisinden de tanıdığımız bir S-Pen stylus ile birlikte geliyor. Ve bu stylus, kullanımı zaman zaman çok rahatlatıyor.

Cihaz, doğal olarak iki farklı kullanım moduna sahip. Klavyeyi kapattığınızda, ATIV Q tablet moduna geçiyor. Hafif bir itme hareketi ile ekranı ileriye ittiğinizde, bu kez klavye ortaya çıkıyor ve cihaz tablet modundan çıkarak normal bir bilgisayar gibi çalışmaya başlıyor. Hatta ekranı biraz daha iterseniz, bu kezklavye arkaya doğru katlanıyor ve bir stand görevi görmeye başlıyor.

Donanım özelliklerine gelirsek... ATIV Q, bir tablet – notebook hibriti için üst düzey özelliklere sahip. Intel Haswell çipi, 4 GB RAM ile desteklenmiş. Grafik yükünü ise, Intel'in HD Graphics 4400 çipi çekiyor. Doğal olarak deneme şansı bulamadık ama Samsung, ATIV Q'nun tek şarjla 9 saat çalışabildiğini söylüyor.

USB 3.0 desteği sunan ATIV Q üzerinde bir de HDMI çıkışı yer alıyor. Cihazın kamerası ise, 720p çözünürlükte video çekimlerine izin veriyor. Tabii ki aynı çözünürlük, kamerayı webcam olarak kullanacaklar için de geçerli. Depolama ihtiyacı, micro SD kart yuvası ve 128 GB kapasiteli SSD sayesinde karşılanıyor.

İki işletim sisteminin kusursuz uyumu

İki işletim sisteminin kusursuz uyumu

İki işletim sistemi konusuna dönelim... Eğer Android'le çalışıyorsanız ve Windows 8'e geçmek isterseniz, tek yapmanız gereken, ekranın alt kısmındaki Windows düğmesine basmanız. Tersi içinse, Windows 8 Başlangıç ekranındaki karolar arasında görülen Android karosuna tıklamanız gerekiyor.

Dikkatimizi çeken önemli detaylardan biri de, Android uygulamalarını, Windows 8 Başlangıç ekranına sabitleyebiliyor oluşumuz. Bu sayede, örneğin Google Maps Android uygulamasını, Android'e geçmeden kullanmanız bile mümkün olabiliyor.

ATIV Q, hiç kuşkusuz, Samsung'un piyasaya sürmeye hazırlandığı en etkileyici ürünlerden biri. Android – Windows 8 işletim sistemlerinin beklenmeyecek derecede uyumlu çalışması, klavyeli kullanımın son derece rahat oluşu, yüksek performansı ve işçilik kalitesiyle ATIV Q, önümüzdeki aylara damga vuracak bir cihaz gibi görünüyor. Yine de son kararı, ayrıntılı bir test yaptıktan sonra verebileceğiz...

Okuyucu Yorumları