Samsung Ativ S: Android'siz Galaxy S3 testte!

Galaxy S3'ün Windows Phone 8'li kardeşini, Samsung Ativ S'i tüm detaylarıyla test ettik!

Android'siz Galaxy S3 testte!

Her ne kadar henüz ülkemize gelmemiş olsa da, hatta gelip gelmeyeceği bile bilmeceye dönmüş olsa da, Samsung'un Windows Phone 8'li ilk cebi Ativ S'i test merkezimizde ağırlama imkanı bulduk. İlerleyen sayfalarda test raporumuzu bulabilirsiniz. Buradaki galerimizde ise, testimizi özel fotoğraflar eşliğinde detaylı olarak takip edebileceksiniz. İşte testimizin sonuçları...

Benzerliği fark etmemek imkansız! Ativ S, Samsung'un beğenilen modeli Galaxy S3'e çok benziyor. "Benziyor" derken sadece dış görünüşten bahsetmiyoruz: Telefonu kullanırkense, adeta bir Galaxy S3 tutuyormuş hissine kapılmamak elde değil. Ama iki telefon arasında hafife alınmaması gereken bir fark var: Galaxy S3'te Android işletim sistemi varken Ativ S Windows Phone 8 kullanıyor.

Nokia Lumia 920 gibi başarılı modellerde deneme şansı bulduğumuz Windows Phone 8 işletim sitemi genel olarak beğenimizi kazanmakla birlikte ciddi denebilecek sorunlar barındırıyor. Bu sorunların en önemlisi, Android ve iOS sistemleri için geliştirilmiş popüler uygulamaların henüz çok azının yeni sisteme uyarlanmış olması. Windows Phone uygulama mağazası, rakip mağazalarla karşılaştırıldığında biraz cansız kalıyor.

Daha hızlı olabilirdi

Daha hızlı olabilirdi

Ativ S'le ilgili dikkatimizi çeken başka bir ufak sıkıntı da menüler arasında hızla gezinirken karşılaşılan takılmalar. Uygulama listesi kısa süre içinde düzensiz bir hal alabiliyor. Telefonda, bağlantılar ekranını açarken karşımıza çıkana benzeyen pek çok animasyon bulunuyor. Bu animasyonlar her ne kadar göze hoş görünseler de, zaman kaybına yol açabiliyorlar: Ana ekrandayken bağlantılar ekranına geçmek 1,7 saniye alıyor.

Samsung, Ativ S'i tasarlarken kendi geliştirdiği bir işlemci yerine 1,5 GHz hızında Qualcomm işlemci kullanmayı tercih etmiş. Samsung'un Music Hub ve Chat On gibi bilindik uygulamaları telefona yüklü olarak geliyor. Ayrıca WhatsApp benzeri bir uygulama ve konum temelli haber-hava durumu hizmeti de bulunuyor.

NOT: Samsung, testi yaptığımız sırada ücretsiz bir navigasyon uygulaması sunmuyordu. Ancak neredeyse tüm üreticilerin bu tür uygulamaları ücretsiz olarak verdiğini düşünürsek, Samsung'un da yakında aynı şeyi yapacağını düşünebiliriz.

4,8 inç Super-AMOLED ekran

4,8 inç Super-AMOLED ekran

Samsung Ativ S'te 4,8 inç boyutlu Super-AMOLED ekran bulunuyor. Telefonun ekranı, bir anlamda Android işletim sistemli dengi olan Galaxy S3'ün ekranına çok benzeyen teknik özelliklere sahip. Yaptığımız ekran testlerinde iki telefon birbirine çok yakın sonuçlar elde etti. Ekran 269 kandela/m2 parlaklık ve 197:1 karşıtlık oranına sahip.

Kamera

Samsung Ativ S'te 8 megapiksel kamera bulunuyor. Kamera gün ışığında son derece net sonuç verirken, yapay ışık altında ufak sorunlar yaşanıyor ancak sonuçlar yine de tatmin edici düzeyde. Karanlıkta pek iyi performans sergilemeyen telefonun imdadına LED flaş yetişiyor: Flaşla çekilen kareler yeterince aydınlık, renkler asıllarına sadık. Telefonun kenarındaki çekim tuşunu beğendiğimizi söyleyebiliriz. Tuşa hafif basınca otomatik odaklanma çalışıyor; tam basınca fotoğraf çekiliyor.

Görünüm: S3'ten daha iyi

Görünüm: S3'ten daha iyi

Ativ S'in sadece ekranı değil, genel görünümü de S3'ü andırıyor. 137 x 71 x 9 milimetre boyutlu telefon S3'ten biraz daha (136 x 70 x 9 mm) büyük. Daha köşeli bir kasaya sahip olan Ativ S, Android dengiyle kıyaslandığında ele çok daha iyi oturuyor. Telefonun alüminyum kasası göze çok hoş görünüyor. Elbette bu, kişisel tercihin belirleyici olduğu bir nokta. Sonuçta kullanılan malzeme ağırlıklı olarak polikarbonat olduğu halde bir esneme, çatırdamayla karşılaşmamış olmaktan memnun kaldığımızı söyleyebiliriz.

Müzik oynatıcı: Ses çok iyi ama ekolayzır yok

Samsung Ativ S'in hoparlör kalitesini çok beğendik. Hem bas hem de tiz sesler çok iyi. Telefonla birlikte gelen kulaklıklar dış sesleri o kadar iyi izole ediyor ki örneğin metrodayken müzik dışında hiçbir şey duymuyorsunuz. Ancak Ativ S'te ekolayzır bulunmuyor.

Pil ve ses kalitesi: Yeni bir şey yok

Pil ve ses kalitesi: Yeni bir şey yok

İş telefon ses kalitesine geldiğinde Samsung bir fark yaratmaya çalışmamış: Görüşme sırasında bazen parazit duyulsa da genel olarak olağandışı br sorun yaşanmıyor, taraflar birbirlerini net duyuyor. Telefonun sesi temiz ve yüksek olduğu için karşı tarafın sesi net geliyor. Ancak hoparlörün ses kalitesi iyi değil; karşı tarafın sesi uzaktan ve az geliyor; ses yükseldiğinde anlamakta zorluk çekilebiliyor. Bu yüzden en iyisi ankesörü kullanmaya devam etmek.

Telefonun pili tam doluyken 7 saat 40 dakika konuşma süresi sunuyor. 2.300 mAh gücündeki pilin gayet iyi performans sergilediğini söyleyebiliriz. Bir fikir vermesi için S3'ün 2.100 mAh gücündeki pilinin 7 saat dayanabildiğini hatırlatmak isteriz. Sonuçta bu boyutta bir ekranda tam parlaklık düzeyinde 6 saat 30 dakika kullanım süresinin bile gayet iyi bir sonuç olduğunu da unutmamak gerek.

Arabirimler: Gerekli olan her şey burada

Arabirimler: Gerekli olan her şey burada

Her ne kadar bizi pek ilgilendirmese de, Samsung'un Ativ S gibi yeni bir telefonda LTE desteği sunmamasına bir anlam veremedik. Sonuçta bu kadar yeni ve güçlü bir telefonun hızlı internet bağlantısını hak ettiğini düşünüyoruz.

Telefonla, HSPA üzerinden 42.2 MB/s gibi yüksek bir hıza ulaşmak mümkün: Ativ S 600 KB boyutlu test sayfamızı 4,2 saniyede açmayı başardı. Wi-Fi bağlantıysa çok daha hızlı. Ativ S, Galaxy S3'ten farklı olarak 2,4 GHz yanında 5 GHz Wi-Fi ağlarını da destekliyor. Telefonda Wi-Fi direct, NFC ve Bluetooth 3.0 bağlantılarını destekliyor. 16 GB dahili hafıza, gündelik kullanım ihtiyacının çok ötesinde. Ancak ihtiyaç duyulması halinde microSD kart aracılığıyla 32 GB'a kadar arttırmak mümkün. Telefon, bilgisayara microUSB 2.0 üzerinden bağlanıyor.

Sonuç ve Alternatif

Sonuç ve Alternatif

Açıkçası Ativ S, bilişim dünyasını sarsacak bir telefon değil ama Galaxy S3'ün Windows Phone işletim sistemli dengi olma görevini gayet iyi yerine getiriyor. Ancak Ativ S'teki Windows Phone işletim sisteminin, Galaxy S3'teki Android işletim sistemiyle karşılaştırıldığında biraz kısıtlayıcı olduğunu da belirtmemiz gerekiyor. Telefonun pili, kamerası ve ekranı Galaxy S3'e yakın bir performans sergiliyor.

Ativ S neredeyse her açıdan Galaxy S3'ün dengi bir telefon. Ancak Adroid işletim sistemi kullanan, çok daha fazla uygulama ve kişiselleştirme desteği sunan Galaxy S3'ün daha iyi bir seçenek olduğunu düşünüyoruz. Ativ S, Nokia Lumia 920'den biraz daha ucuz bir telefon. Ancak Lumia 920'nin LTE desteği de sunduğunu, Nokia Music hizmeti aracılığıyla binlerce müzik parçasına ücretsiz erişim sağladığını da unutmamak gerek.

Ativ S'in tüm teknik özelliklerini ve detaylı test sonuçlarını bir sonraki sayfada bulacaksınız...

Teknik özellikler ve detaylı test sonuçları

Teknik özellikler ve detaylı test sonuçları
İşletim Sistemi Windows Phone 8
App Store Bağlantısı Windows Phone Store
İşlemci Qualcomm MSM8960 Snapdragon
Çekirdek Sayısı Çift çekirdekli
Saat Hızı 1.500 MHz
RAM 1.024 MB
Pil: Konuşma Süresi 7 saat 40 dakika
Pil: İnternet 6 saat 30 dakika
Pil: Dolum Süresi 2 saat 42 dakika
Pil: Kapasite 2.300 mAh
Ağırlık 136 gram
Boyutlar 137 x 71 x 9 milimetre
WLAN 802.11n/g/b/a
GSM Quad Band
EDGE Var
UMTS: Veri Alımı 42,2 MBit/s
UMTS: Veri Gönderimi 5,8 MBit/s
LTE: Band Tipi -
Gezinti Aracı Flash Destekliyor mu? -
Video Telefon WLAN ve UMTS
Dokunmatik Ekran Kapasitif (çoklu dokunmatik)
Dokunmatik: Tepki Çok iyi
Ekran: Tip OLED
Ekran: Boyutlar 60 x 106 milimetre
Ekran: Boyut 4,8 inç
Ekran: Çözünürlük 720 x 1.280 piksel
Ekran: Piksel Yoğunluğu 307 ppi
Ekran: Renk Sayısı 16.777.216 renk
Ekran: Karşıtlık 3,8:1
Ekran: Ortam Işığı Altında Parlaklık 268 cd/m²
Ses Kaydı Var
Profiller Var
Push e-mail Var
Hafıza 15.032 MB
Hafıza Kartı Girişi microSD
USB Sürümü USB 2.0
USB Girişi microUSB
USB: 100 MB Veri Transfer Süresi 12 s
SIM Kartı Girişi microSIM
Bluetooth 3.0 (A2DP)
Kamera: Çözünürlük 8 megapiksel
Kamera: Makro Minimum Uzaklık 6 cm
Kamera: Otomatik Odaklanma Var
Video Kayıt Çözünürlüğü 1.080 x 1.920 piksel
TV Çıkışı -
Müzik Oynatıcı Formatlar MP3, WMA, AAC
Kulaklık Çıkışı 3,5 milimetre
Video Oynatıcı Var
FM Radyo -
Navigasyon: GPS Alıcı Var
Navigasyon: Yazılım Sadece rota belirleme
Navigasyon: Tam Sürüm -
GPS: GPS Kilitlenme 7 saniye
Karşılaştırma: Browsermark 1.552 puan
Kutu İçeriği USB kablosu, stereo kulaklık, CD ve hafıza kartı üzerinde kullanıcı kılavuzu
Okuyucu Yorumları