Samsung'un gelir raporları yayınlandı, Koreli şirket 8 yılın dibini gördü

Son 8 yılın dibini gördüler: Samsung, açıklanan son gelir raporlarına bakılırsa zor günler geçiriyor.

Samsung, 8 yılın dibini gördü

Samsung, 2022 yılı 4. çeyrek ve 2022 mali yılı nihai sonuçlarını yayınladı. Şirketin karı sekiz yılın en düşük seviyesinde gözükürken, neden olarak, devam eden küresel ekonomik gerileme, artan maliyetler ve akıllı telefonlara ve diğer tüketici elektroniğine olan talebin azalması gösterildi.

Samsung Electronics'in geliri, 31 Aralık 2022'de sona eren çeyrekte 70,46 trilyon KRW (yaklaşık 57,21 milyar dolar) oldu ve bu, 2021'in 4. çeyreğine kıyasla %8 düşüş anlamına geliyor. Şirketin işletme karı, ise 2021'in 4. çeyreğine kıyasla %69 düşüşle 4,31 trilyon KRW (yaklaşık 3,5 milyar dolar) oldu. Şirketin 2022 yıllık geliri yüksek bir seviyeye ulaşarak 302,23 trilyon KRW’a (yaklaşık 245 milyar dolar) çıkmış olsa da, tüm yıl karı sadece 43,38 trilyon KRW (yaklaşık 35,22 milyar $) oldu.

Samsung’un çip bölümü olan Samsung DS çoğu zaman şirketin gelirine en büyük katkıyı sağlarken, kötü bir çeyrek geçirdi. COVID-19 salgını sırasında şirket, akıllı telefonlarda, tabletlerde, dizüstü bilgisayarlarda, PC'lerde, oyun konsollarında, giyilebilir cihazlarda, TV'lerde ve hatta sunucularda kullanılan DRAM ve NAND depolama gibi yarı iletken çiplerin satışında rekor kıran sayılara ulaşmıştı. Ancak yüksek enflasyon, yükselen faiz oranları, devam eden ekonomik durgunluk ve jeopolitik gerilimler nedeniyle bu tüketici elektroniği cihazlarına olan talep keskin bir şekilde düştü. İşletmeler maliyetleri düşürmeye başladı, bu da daha düşük çip satışlarına ve daha düşük çip fiyatlarına neden oldu.

Benzer bir şekilde, Samsung’un diğer bölümleri olan System LSI (kamera sensörleri, akıllı telefon ve otomobil işlemcileri üretimi) ve Samsung DX (tüketici elektroniği) de kötü bir çeyrek geçirdi. Ancak Samsung Foundry (çip üretimi bölümü), 4nm ve 5nm çipleri ile yıl geneli satışlarda rekor sayılara ulaşarak hasarı biraz olsun karşılamayı başardı.