İçine Dünyaları sığdırmak mümkün: Samsung'dan Dünyanın en büyük kapasiteli SSD'si geliyor

Samsung, SSD'ler konusunda yeni bir rekora imza atarak Dünyanın en büyük kapasiteye sahip SSD'sini resmi olarak duyurdu. Bu SSD o kadar büyük ki, içine Dünyaları sığdırmak mümkün.

Samsung, Dünyanın en büyük kapasiteli SSD'sini duyurdu

Dünya’nın en büyük bellek çipi üreticisi olan Samsung, son teknoloji bellek ürünleri geiştirmek için sürekli olarak teknolojinin sınırlarını zorlamaya devam ediyor. Ve teknoloji devi, bu sefer 256 TB’lık bir SSD geliştirerek sınırları aşmayı başardı. Bu, sektördeki ilk 256 TB SSD ve Samsung, ABD’nin Kaliforniya eyaletinde düzenlenen Flash Bellek Zirvesi (FMS) 2023’te yeni ürünü tanıttı.

Şaşırtıcı olmayan bir şekilde, Samsung bu 256 TB SSD ile öncelikli olarak hiper ölçekli veri merkezlerini hedefliyor. Samsung’un bildirdiğine göre bu SSD, 3D QLC NAND teknolojisini kullanıyor ve sekiz adet 32 TB SSD’yi istifli olarak kullanmaya göre yaklaşık yedi kat daha az güç tüketiyor. Teknoloji devi, bu flaş sürücü hakkında başka herhangi bir detay vermemiş olsa da, veri merkezleri için üretildiği düşünülürse büyük olasılıkla ESDFF veya NGSFF form faktörüne sahip olacağı söylenebilir.

Sınırlı fiziksel alana sahip olan ve her zaman işletme maliyetlerini düşürmenin yollarını arayan hiper ölçekli veri merkezleri için, bir flaş sürücünün depolama yoğunluğu ve güç tüketimi çok önemli. Samsung’un 256 TB SSD’si bu iki açıdan da üstün gözüküyor. Şirketin bildirdiğine göre bu SSD, sektördeki en yüksek entegrasyon yoğunluğuna sahip ve yukarıda da belirtildiği gibi sekiz adet 32 TB SSD’yi istiflemekten yedi kat daha az güç tüketiyor.

Samsung, çığır açan 256 TB SSD’nin yanı sıra PM9D3a SSD’yi de duyurdu. Bu ürün de veri merkezlerine yönelik ve geçtiğimiz yıl duyurulan PM9A3’ün halefi olarak sunuluyor. Şirketin söylediğine göre PM9D3a, geçtiğimiz yılın modeline kıyasla 2,3 kat daha yüksek sıralı okuma, 2 kat daha yüksek rastgele yazma hızları ve %60 daha iyi güç verimliliği sunuyor. Ayrıca, gelişmiş Telemetri ve Hata Ayıklama işlevlerine sahip olduğu söyleniyor.

Samsung, PM9D3a’nın 2024 yılının ilk yarısında 3,84 TB ile 30,72 TB arasında değişen kapasitelerde sunulacağını söylüyor. Ancak 256 TB SSD’nin ne zaman sunulacağı henüz bilinmiyor. Şirketler tipik olarak ticari kullanıma yönelik ürünlerin fiyatlarını halka açıklamadığından, Samsung her iki depolama sürücüsünün fiyatını da açıklamadı.