Samsung Quantum Dot ekran teknolojisi

Samsung Quantum Dot ekran teknolojisiyle gerçek UHD deneyimi yaşayın.

Samsung'dan Quantum ekran

Samsung Electronics, SUHD TV serisinde yer alan en son yeniliklerin detaylarını paylaştı. SUHD TV 2016 serisinde öne Quantum Dot ekran teknolojisinin yanı sıra ekran teknolojileri arasındaki önemli farklar ve 3K TV olarak bilinen televizyonların satışıyla ilgili artan sorunlar hakkında da bilgiler verildi.

Daha detaylı görüntü için 1920'ye 1080 çözünürlüğe sahip Full HD televizyonların 4 katı, 3840'a 2160 çözünürlük sunan UHD TV'ler, günümüzde uygun fiyatlarla satın alınabiliyor. Ancak bazı markalar uygun fiyatlı UHD TV'lerde 4K yerine 3K çözünürlüklü televizyonları tüketicilerle buluşturuyor. Aralarında Türkiye'nin de bulunduğu gelişmekte olan ülkelerde 4K diyerek satılan ancak 3K çözünürlük sunan televizyonlar, olması gerekenin aksine yalnızca 2880'e 2160 çözünürlük veriyor.

Uluslararası Ekran Metroloji Komitesi'nin (ICDM) aldığı karara göre, TV ekran çözünürlüğü ölçümü sırasında "Kontrast Modülasyonu" (CM – Contrast Modulation) da dikkate alınacak. Böylece bir ekranın gerçekte ne kadar çözünürlüğü olduğuna her bir piksel satırı da göz önünde bulundurulacak.

Tüketicilere daha isabetli çözünürlük detayı sunulacak

Daha uygun maliyetlere ulaşmak için üretilen RGBW panele sahip TV'lerin CM değeri yalnızca yüzde 60'da kalırken, tüm Samsung UHD televizyonlarda yer alan RGB panellerin CM değeri yüzde 95. ICDM'in aldığı kararla birlikte tüketiciler, çok daha isabetli ve detaylı şekilde ekran çözünürlüğü konusunda bilgilendirilecek.

RGB paneller, kırmızı, yeşil ve mavi renklerden oluşan her pikseliyle canlı ve keskin resim kalitesi elde edilmesini sağlıyor. Piyasaya 4K olarak sunulan ancak 3K olan televizyonlarda ise RGBW paneller kullanılıyor. RGBW panellerde ana renklerin yanı sıra dağınık olarak yerleştirilmiş beyaz renk hücresi de yer alıyor. Bu nedenle yüzde 60 daha düşük maliyetli paneller üretmek mümkün olurken, resim kalitesi ise yüzde 25 oranında düşüyor.

Küresel pazarda satılan RGBW TV'lerin sayısındaki hızlı artışın ardından geçerli uluslararası çözünürlük standardının RGBW gibi sonradan değiştirilmiş ekranların çözünürlüğünü tam olarak ölçememesi nedeniyle kısa bir süre önce Uluslararası Ekran Metroloji Komitesi (ICDM - International Committee for Display Metrology) tarafından yeni çözünürlük ölçüm yöntemlerinin eklendi.

HDR 1000 kalibrasyonu önem taşıyor

Tüketicilerin görüntü kalitesini adil ve doğru şekilde değerlendirmek için gerek duyduğu bilgileri sağlama misyonuyla hareket eden Samsung, benzer durumun 4K TV'leri tanımlamakla birlikte HDR 1000 kalibrasyonu için de geçerli olduğunu duyurdu. Samsung'un yeni SUHD TV'leri, HDR görüntü performansını doğru şekilde değerlendirebilmek için sıkı kalibrasyon süreçlerinden geçiyor. Samsung, doğru şekilde kalibre edilmiş bir TV'nin önemini ve hatalı kalibrasyonun gerçek HDR görüntü kalitesinin görülmesinin önüne geçebileceğini hatırlatıyor.

Samsung'un Quantum dot ekranlı SUHD TV'leri, sundukları en gerçekçi görüntüler ve bugüne kadarki en saf renklerle televizyonlara gelecek nesil görüntü kalitesini getiriyor. Diğer TV ekran malzemeleri zamanla renklerin solmasına yol açarken Quantum dot ekranı, aydınlık ve karanlık görüntüler arasında daha derin bir kontrast sunan HDR 1000 ile sektörün yeni standardını belirliyor. Yeni SUHD TV'ler, 10 bit Quantum dot ekranları sayesinde 1 milyara kadar rengi detaylı şekilde gösterip inanılmaz bir izleme deneyimi yaratıyor.

Samsung Electronics Türkiye Ev İçi Eğlence Sistemleri Pazarlama Müdürü Erkan Yıldırım, "Samsung olarak esas istediğimiz tüketicilerimizin yeni bir TV satın alırken en bilinçli kararı verebilmek için ihtiyaç duydukları bilgilere sahip olmalarıdır" diyerek sözlerine şöyle devam etti:

"OLED'in hala istikrarsız bir teknoloji olduğu ve kullanım ömrü, ekran yanması ve parlaklık gibi sorunlar yaşadığı göz önüne alınırsa hedefimiz, tüketicilerimizi ekran teknolojileri arasındaki farklar konusunda eğitmek ve onlara hak ettikleri şeffaflığı ve net ürün bilgilerini sağlamaktır. Tüketicilerin özellikle 3K ile 4K ayrımını yapmaları için satın alacakları TV'lerde gerekli sertifikaların olup olmadığına dikkat etmelerini öneriyoruz."

HDR dönemine girdiğimiz günümüzde mümkün olan en iyi görüntü kalitesini elde etmek için tüketicilerin beğenisine sunulan Quantum dot ekran teknolojisi ve Samsung'un SUHD TV serisi hakkında daha fazla bilgi edinmek için http://www.samsung.com/tr/2016suhdtv/ adresini kullanabilirsiniz.

Okuyucu Yorumları