Telefon satışlarındaki düşüş Samsung'u da vurdu: Milyonlarca Samsung telefon stoklarda bekliyor

Yeni bir rapora göre milyonlarca Samsung telefon, satılamadığı için stoıkta bekliyor. Peki bu durum yakın gelecekte düzelir mi?

Satılmayan milyonlarca telefon, Samsung'un canını sıkıyor

Durgunluk korkuları artarken, küresel akıllı telefon pazarının talepte önemli bir düşüş görmesi de kaçınılmaz olarak değerlendiriliyor. Bu yüzden dünyanın önde gelen akıllı telefon üreticileri üretimleri azaltıyor.

Görünüşe göre Samsung şimdiden büyük bir stok zorluğuyla karşı karşıya. Yeni bir rapor, Samsung'a ait, distribütör stoklarında bekleyen 50 milyon ünite olduğunu iddia ediyor. Bu telefonlar müşterilere satılmadı ve Samsung'un dünya çapındaki distribütörlerinde boşta duruyor.

Samsung'un 2022'de 270 milyon akıllı telefon sevkiyatı tahmin ettiği bildiriliyor. Bu sayının yaklaşık %18’i olan 50 milyonun satılmamış olması da endişe verici bir tablo çiziyor. Satılmayan stok oranı, genellikle toplam sevkiyatın %10'u civarında oluyor.

Bu durum, Samsung'un akıllı telefonları için düşük talep anlamı taşıdığı da bir gerçek. Daha pahalı üst seviye ve ileri teknoloji cihazların en çok etkilenenler olabileceğini düşünebilirsiniz, ancak durum böyle değil. Stoklardaki satılmayan akıllı telefonların büyük çoğunluğunu, rapora göre Galaxy A serisinde yer alan modeller oluşturuyor.

Samsung'un uygun fiyatlı cihazlarına olan talebin düşmesi, bu fiyat aralığında telefon satın alanlar üzerindeki küresel ekonomik durumun yükünün boyutunu da gösteriyor. Fiyatı ne kadar uygun olursa olsun, yeni bir telefon satın almak ekonomik durumunu ayakta tutmaya çalışan biri için önceliklerinin başında gelmiyor.

Samsung'un Ocak-Şubat 2022 arasında ayda 20 milyon adet akıllı telefon ürettiği bildiriliyor. Şirket, yüksek stok seviyelerine ve düşük talebe yanıt olarak, Mayıs ayında üretimi yarı yarıya azaltarak yalnızca 10 milyon adede indirdi. Geçtiğimiz ay Samsung'un bu yıl akıllı telefon üretimini 30 milyon adet düşürmeye karar verdiği açıklanmıştı.

Durumun iyileşip iyileşmeyeceği ilerleyen zamanlarda görülecek. Bu arada Samsung, satılamayan stok sorununun kontrolden çıkmaması için üretimi sınırlamaya devam edebilir.