Beyin yiyen amip olarak bilinen naegleria fowleri'nin yayılmaya başlaması korkutuyor

Beyin yiyen amip olarak bilinen naegleria fowleri'nin, artan sıcaklıklarla beraber yayılma hızını artırması korkutuyor.

Beyin yiyen amibin yayılmaya başlaması korkutuyor

Nadir, beyin yiyen bir amip, ABD'de yayılıyor ve genellikle daha önce görülmediği eyaletlerdeki insanlara bulaşıyor gibi görünüyor. Naegleria fowleri, diğer Naegleria türleri ile birlikte tatlı su göllerinde, nehirlerde ve kaplıcalarda yaşayan, emekleyerek hareket eden tek hücreli bir organizma. Ancak diğerlerinden farkı, bu amip türünü beyin yemeyi sevmesi!

Fowleri, insanlara bulaşabilen tek naegleria türü ve bunu genellikle geliştiği yüksek sıcaklıklara sahip, sığ sular gibi ortamlarda yapıyor. Enfeksiyonlar (inanılmaz derecede nadir olsa da) tipik olarak insanlar kafalarını suyun altına soktuğunda gerçekleşiyor. Amip, burundan giriyor ve yukarı, beyne doğru ilerliyor. Yüzde 97 oranında "neredeyse her zaman ölümcül" olan bir hastalık olan birincil amebik meningoensefalite (PAM) hastalığına neden oluyor.

Beyne girdikten sonra beyin dokusunu yok etmeye başlıyor ve baş ağrısı, ateş, boyun tutulması ve kafa karışıklığı gibi bakteriyel menenjite benzer semptomlar üretiyor. Hastalarda çevreye dikkat eksikliği, nöbetler ve koma da meydana geliyor ve hastalık genellikle semptomların başlamasından sonraki beş gün içinde ölüme neden oluyor. 1962'den beri amip tarafından enfekte olduğu bilinen 154 kişiden sadece dördü hayatta kaldı.

Neyse ki, son on yılda bildirilen yalnızca 31 enfeksiyonla enfeksiyonlar inanılmaz derecede nadir. Ancak, amipin bulunduğu alanlar sıcaklıklar arttıkça ABD çevresinde daha da genişliyor.

Douglas İlçe Sağlık Müdürü Dr. Lindsey Huse, Nebraska'da bir çocuğun ölümünün ardından düzenlediği basın toplantısında, "Bölgelerimiz giderek ısınıyor" dedi ve ekledi: "Her şey ısındıkça, su ısındıkça ve kuraklık nedeniyle su seviyeleri düştükçe, bu organizmanın çok daha mutlu olduğunu ve bu durumlarda daha hızlı bir şekilde büyüdüğünü göreceğiz."