Sınıf arkadaşlarının deepfake çıplak görüntülerini oluşturdular, tutuklandılar

Florida'da iki ortaokul öğrencisi, yapay zekayla sınıf arkadaşlarının sahte çıplak fotoğraflarını üretince polisi kapılarında görmekten kurtulamadı.

Sınıf arkadaşlarının deepfake çıplak görüntülerini oluşturdular, tutuklandılar

Dijital teknolojilerle çevreyi taciz edip iftiralar attıktan sonra cezasız kalma dönemi 1990'larda kaldı. Artık yasalar bu tür tacizlere çok sert şekilde ceza verilmesini mümkün kılıyor. Florida'da, dijital tacizin sonuçları konusunda bilinçsiz iki ortaokul öğrencisi de, okuldaki arkadaşlarının sahte çıplak görüntülerini yapay zekaya ürettirdikten sonra, kapıya dayanan polisler tarafından tutuklanınca, durumun ciddiyetini kavramış oldular.

İki öğrenci sınıf arkadaşlarının deepfake yöntemiyle, yani yapay zeka yardımıyla çıplak görüntülerini oluşturdukları iddiasıyla üçüncü derece ağır suçlarla itham edilerek mahkemeye çıkmayı bekliyorlar.

Polis raporlarına göre, 13 ve 14 yaşlarındaki iki çocuğun "12 ve 13 yaşları arasındaki" diğer öğrencilerin müstehcen görüntülerini oluşturmak için isimsiz bir "yapay zeka uygulaması" kullanmakla suçlandıkları belirtiliyor. Bu olay, ABD'de yapay zeka tarafından üretilen çıplak görüntülerle ilgili ilk suçlama örneği olabilir.

Bu kişiler, kurbanın rızası olmadan deepfake cinsel içerikli görüntülerin yayılmasını suç sayan 2022 tarihli Florida yasası kapsamında üçüncü derece ağır suçlarla itham edildiler. Hem tutuklamalar hem de suçlamalar, yapay zeka tarafından üretilen çıplak görüntülerin paylaşılmasıyla ilgili olarak ülkede türünün ilk örneği gibi görünüyor.

Miami, Florida'daki Pinecrest Cove Academy'deki öğrencilerin 6 Aralık'ta okuldan uzaklaştırılmasının ardından yerel medya olayla ilgili haber yaptı ve durum Miami-Dade Polis Departmanına bildirildi. Öğrenciler bunun üzerine başlayan soruşturma sonucunda 22 Aralık'ta tutuklandılar.

Ancak bu dava, giderek büyüyen bir sorunun da habercisi. Reşit olmayan çocukların yapay zeka tarafından üretilen çıplak ve müstehcen görüntüler oluşturması, ülke genelindeki okul bölgelerinde giderek yaygınlaşan bir sorun haline geldi. Pek çok öğrenci, eğlence olsun diye sınıf arkadaşlarının çıplak görüntülerini üretebiliyor ve bu olay duyulduğunda okul yönetimi öğrencilere ceza veriyor. Ancak Florida'daki olayda konu polise kadar yansıyınca, çocukların cinsel istismarına dair yasalar çerçevesinde savcılık harekete geçmiş gibi görünüyor.

İngiltere'de de birkaç yıl önce, öğrencilerin "intikam" amacıyla birbirlerinin çıplak / pronografik görüntülerini yayınlaması kontrol edilemeyen bir toplumsal soruna dönüşünce, özel olarak bu konu için bir yasa çıkarılmıştı.

Şimdi yapay zekanın yardımıyla küçük çocuklar birbirlerini çıplak şekilde resmedip bu görüntüleri de internette yaymaya başladığında göre, yakında dünya çapında küçük çocukların yapay zekaya erişimini sınırlandıran bazı yasaların ortaya çıktığını görmek çok da şaşırtıcı olmayacak.