İskoçya'nın ilk roket fırlatma denemesi, hüsranla sonuçlandı

İskoçya adına ilk roket fırlatma denemesini yapan Skyrora isimli şirket, bu deneme sonunda büyük bir hüsran yaşamaktan kurtulamadı.

İskoçya'nın ilk roket fırlatma denemesi, hüsranla sonuçlandı

İskoçya'nın ilk uzay girişimi olan Skyrora'nın Skylark L roketini ilk fırlatma girişimi, beklenmedik bir şekilde Norveç denizine düşmesiyle başarısızlıkla sonuçlandı.

Skylark L bir yörünge altı uzay aracı olarak tanımlanabilir. Dikey olarak fırlatılmak üzere tasarlanmış, ses hızının dört katından daha fazla hıza ulaşabileceği söyleniyor ve 125 kilometre irtifaya ulaşması bekleniyor. Ancak Dünya'nın yörüngesinden çıkamıyor. İzlanda'nın Langanes kentindeki bir mobil fırlatma rampasından bu ay gerçekleştirilen uçuş denemesi, tasarımı gerçek yörüngeye ulaşabilen daha büyük bir Skylark XL aracına ölçeklendirmek için bir basamak taşı olarak planlanıyordu.

Ne yazık ki, daha küçük Skylark L'nin ilk fırlatması planlandığı gibi gitmedi. Skyrora geçtiğimiz Perşembe günü yaptığı açıklamada, "Araç fırlatma rampasından ayrıldı ve bir anormallik yaşadı, fırlatma sahasından yaklaşık 500 metre uzakta Norveç Denizi'ne indi. Hiçbir insan veya vahşi yaşam zarar görmedi ve aracın kurtarılması şu anda devam ediyor. Kurtarma sürecini optimize etmek için birden fazla takip sistemi, tekneler ve uçaklar kullanıldı" denildi.

Bu önemli fırlatmanın öncesinde fırlatma rampasındaki Skylark L'yi aşağıdaki videodan izleyebilirsiniz.

Merkezi Edinburgh, İskoçya'da bulunan Skyrora, alçak Dünya yörüngesine mütevazı yüklerle uçan ticari bir roket hizmeti başlatmayı umuyor. Skylark XL, uzay aracını güneşle eşzamanlı veya kutupsal yörüngelerde teslim edecek üç aşamalı, hafif sınıf bir fırlatma aracı olacak.

Skylark L fırlatma girişimindeki teknolojinin yaklaşık yüzde 70'inin Skylark XL roketinin sistemlerinde kullanılacağı söylendi. Tabii ki bu sistemlerin sorunsuz olmaları gerekecek.

Skyrora, 2023'te ilk yörünge fırlatmasını gerçekleştirmeyi hedefliyor. Kurucu ve CEO Volodymyr Levykin, Skylark L roketinin zorlu hava koşullarıyla karşılaştığını ve donanımının düşük sıcaklıklarda test edilmediğini söyledi. Bilim insanları ve mühendisler yaşanan anormalliği araştırıyorlar.

2019'da Skyrora, 27 km'nin hemen altına ulaşan bir Skylark Micro roketi fırlatmıştı…