SpaceX, fırlattığı roketlerle sadece 7 ay içinde 1 yıllık rekorunu kırdı; devamı da yolda...

SpaceX, bir yılda uzaya fırlattığı roket sayısı rekorunu daha şimdiden kırarak inanılması zor bir başarıya daha imzasını attı.

SpaceX, yaklaşık 7 ay içinde 1 yıllık rekorunu kırdı

Geçtiğimiz gün SpaceX, 2022'deki 32. Falcon 9 görevini başarıyla fırlattı ve resmi olarak şirketin tek bir yılda gerçekleştirilen yörüngeye fırlatma rekorunu kırdı. Tabii ki henüz sadece Temmuz ayında olduğumuz için, bu rekoru daha da geliştirmek için bol miktarda vakti var.

2019 yılındaki düşüşün dışında, SpaceX fırlatma temposunu her yıl istikrarlı bir şekilde artırıyor. Şirket, 2021 yılı için şu ana kadarki rekorunu aşarak 31 fırlatma gerçekleştirdi ve bu da SpaceX'i açık ara en üretken Amerikan fırlatma sağlayıcısı yaptı.

2022'nin başında SpaceX, yıl boyunca 52 görev fırlatmak gibi inanılmaz iddialı bir hedef belirledi. Bu sayı, bir NASA güvenlik danışma paneli tarafından Ocak ayında açıklandı ve SpaceX'in artan hıza rağmen güvenliği korumak için hala çaba göstermesi gerektiğine dikkat çekti. Eski bir NASA astronotu ve NASA'nın Havacılık ve Uzay Güvenliği Danışma Paneli üyesi Sandy Magnus, Ocak toplantısında yaptığı açıklamada, "NASA ve SpaceX, 2022'de başarılarının kurbanı olmadıklarına dikkat etmek zorunda kalacaklar" demişti.

Ancak şu ana kadar, SpaceX bu yıl sorunsuz bir şekilde görevleri gerçekleştirerek programına bağlı kaldı. İronik olarak, SpaceX aslında bu son görevi Perşembe günü fırlatmayı amaçlıyordu ancak fırlatmaya bir dakikadan daha kısa bir süre kala bir iptalin tetiklenmesi ile hızlı bir şekilde geri sayımı durdurdu. Teknik bir sorun nedeniyle aylarca geri sayımı durdurmak zorunda kalmayan SpaceX için bu, nadir görülen bir iptaldi. Ancak şirket, kesintisiz bir geri sayımın ardından biraz geç de olsa fırlatmayı gerçekleştirebildi.

Bu kadar yoğun bir fırlatma programına izin veren kilit faktörlerden biri, SpaceX'in bu yılki fırlatmaların çoğunda, kendi müşterisi olarak hizmet vermesi. Şirket, bir seferde 53 uyduya kadar toplu olarak uzaya taşıdığı devasa Starlink sistemini güçlendirmek için bu fırlatmaları kullanıyor. Kaliforniya'daki Vandenberg Uzay Kuvvetleri Üssü'nden yapılan fırlatma, uydu sistemine 46 Starlink uydusu daha ekledi. Şirketin şu anda yörüngede yaklaşık 2.600 Starlink uydusu bulunuyor.

Ancak SpaceX’in Starlink dışında da pek çok görevi var. SpaceX, NASA ile olan ortaklığı sayesinde periyodik olarak Uluslararası Uzay İstasyonuna kargo ve insan taşıyan Dragon kapsülleri gönderiyor. Ayrıca şirket, çeşitli küçük uyduların tek bir görev sırasında bir araya getirildiği ve konuşlandırıldığı taşıyıcı görevlerini de gerçekleştiriyor. Tüm bunlar, SpaceX'in ticari müşterilerinin ve Savunma Bakanlığı için fırlatmaların yanı sıra yoğun bir manifesto oluşturuyor.

Şirket roketlerini iniş ve yeniden kullanma konusunda ustalaşmaya devam ederken, SpaceX'in bu yıl fırlatılan Falcon 9 roketlerinin neredeyse tamamı daha önce uçmuş araçlardı. SpaceX ayrıca Falcon 9'un yeniden kullanım için optimize edilmiş Block 5 versiyonunu da özel olarak uçuruyor. Yeni fırlatılan roket, kalkıştan sonra SpaceX'in drone gemilerinden birine başarıyla indi ve şirketin Falcon 9 roketinin toplam 125. inişini gerçekleştirdi.