Snowden: "Facebook Tek Haber Kaynağı Olmamalı"

Edward Snowden'a göre haberler için Facebook'a çok fazla bağımlı olmak, son derece tehlikeli!

Snowden'dan Facebook uyarısı!

ABD'nin Ulusal Güvenlik Ajansı NSA'in eski çalışanı ve muhbiri Edward Snowden, son günlerde teknoloji endüstrisinin ve güvenlik tartışmalarının gündeminde olan sahte haberlerle ilgili önemli bir açıklamada bulundu. Hatırlayacağınız üzere, sosyal ağ Facebook'a geçtiğimiz hafta boyunca gelen eleştiriler, ABD'deki başkanlık seçimi süresince sahte haberleri yeterince engellemediği yönündeydi.

Konuyla ilgili Real Future Fair konferansında bir söyleşi yapan Snowden, bu suçlamaların gerçekten önemli bir meseleye işaret ettiğini fakat asıl problemin ise insanların haber almak için Facebook'a çok fazla bağımlı kalmaları olduğunu belirtti. Bunun rekabeti ortadan kaldıran çok daha büyük bir meydan okumaya dönüştüğünü ifade eden Snowden, böylece önemli bir başarısızlık riskinin söz konusu olduğuna işaret etti.

ABD tarafından tutuklama kararı çıkarıldığı için halihazırda Rusya'da sürgün hayatı yaşayan Snowden telekonferans yöntemiyle katıldığı söyleşide "tek bir firmanın kötü bir karar alması durumunda böylece hepimizin bundan etkileneceğini" ifade etti.

Gücün tek bir noktada toplanmadığı, Facebook gibi 10 bin platformun birbirine bağlı olduğu daha federe bir sistemi öneren Snowden, böylece tek bir ağın başarısız olması durumunda bunun bütün bir sistemi ortadan kaldırmayacağını düşünüyor. Snowden ayrıca Silikon Vadisi'ndeki, bütün dünyaya egemen olmaya çalışan hizmetlerin neden olduğu tekelci anlayışın da bir statükoya dönüşmekte olduğunu ve bu konuda son derece dikkatli olmamız gerektiğini belirtti.

Okuyucu Yorumları