Sonunda interneti uçurdular!

Gmail, Hotmail, Yahoo, Facebook ve fazlası... Artık tüm bu sitelere girmek yasak!

Sonunda interneti uçurdular!

Hüseyin Cem Köylü

İran internet erişimini kesti ve milyonlarca vatandaşını e-posta ve sosyal ağlara erişmekten alıkoydu.

İranlı bir kaynak, dün sabah itibariyle, Gmail, Hotmail ve Yahoo'ya erişim sağlanamadığını doğruladı. Keza Facebook da bu engelden nasibini aldı ve erişime kapatıldı. Henüz hükümet bu konuyla ilgili bir açıklama yapmadı. Fakat bilgisayar bilgisi iyi olan kullanıcılar, VPN bağlantıları üzerinden proxy sunucularını kullanarak hükümetin engellerine takılmıyorlar.

"İşin garip yanı, ne olduğunu sorduğumuz zaman, tüm bu servislere erişimin yasak olduğunu inkar ediyorlar" diyor CNET'in iletişime geçtiği bir İranlı. Bu kişi isminin açıklanmasını da istemiyor. İranlı, hükümetin, bugün yapılması planlanan rejim karşıtı gösteriye engel olmak için bu hamleyi yaptığını kaydediyor.

Geçen ay İran Bilişim Bakanı, ülke çapında güvenlik duvarlı bir intranet kuracaklarını söylemişti. Bu olasılık siber eylemcileri endişelendirmişti. Böyle bir durum gerçekleşirse hükümet, siber eylemcilerle olan kedi-fare savaşında avantaj elde edecek.

Şu an, eğer İran proxy sunucularını ve VPN bağlantılarını birkaç günden daha uzun süreliğine engellerse, ülkede şubesi ya da merkez binası olan firmalar dünya çapındaki iletişimi sadece telefonla yapabilecek. Bu, hükümeti bu konuda bir şeyler yapmaya zorluyor. Eğer yeni intranet ağı etkinleşirse, normal İran vatandaşları daha sansürlü bir internete uyanabilirler. "Nasıl bir altyapı kullanacaklarını bilmiyorum ama bundan bir çıkış yolu olduğuna inanmıyorum" diyor İranlı kaynak ve ekliyor "Git gide Kuzey Kore gibi oluyoruz."

Okuyucu Yorumları