Sony Ericsson XPERIA X1

Sony Ericsson'un yeni modeli XPERIA X1, firmanın Windows Mobile 6 işletim sistemli ilk cep telefonu

XPERIA X1

Sony Ericsson'un yeni modeli XPERIA™ X1, firmanın Windows Mobile 6 işletim sistemli ilk cep telefonu (ya da cep bilgisayarı). Telefonun 2008'in ikinci yarısında piyasaya çıkması planlanıyor.

Sony Ericsson Türkiye internet sitesinde de resmi olarak (www.sonyericsson.com) duyurulan ve XPERIA serisinin ilk modeli olan X1, bir iPhone alternatifi olarak da düşünülebilir. Çünkü WVGA (yani 800x480) çözünürlüğündeki, 65536 renk destekli 3 inçlik geniş dokunmatik ekranı, neredeyse telefonun tüm yüzünü kaplıyor. Fakat telefonda yazı yazmak için iPhone'da olduğu gibi ekranı kullanmak zorunda değilsiniz: Ekranın altındaki JoyStick ve birkaç tuşa ek olarak yan tarafa kayarak açılan Q klâvye, metin girişinde kolaylık sağlıyor. Yine de ekranı kullanmak isterseniz, dokunmatik ekran, el yazısını tanıyabiliyor.

Multimedia ve bağlanabilirlik seçenekleri

Multimedia ve bağlanabilirlik seçenekleri

X1'in multimedia özellikleri çok gelişmiş: 3.2 megapiksel çözünürlüğündeki AutoFocus destekli kamera, karanlık ortamlar için bir fotoğraf ışığıyla desteklenmiş. Kamera, video konusunda oldukça iddialı: VGA (640x480) çözünürlüğünde saniyede 30 kare hızında video çekebiliyor. Dahili FM radyosu da bulunan telefon, Windows Media Player Mobile ve PlayNow™ gibi yazılımlar sayesinde medya oynatıcı cihazları aratmıyor.

Bağlanabilirliği oldukça fazla olan telefonda GSM/GPRS/EDGE ve UMTS/HSDPA/HSUPA desteği bulunuyor. Ayrıca Stereo BlueTooth™, USB ve WLAN bağlantı seçenekleri, telefonun herkese hitap etmesini sağlıyor. Telefonun 400 MB'lık dahili hafızası, MicroSD ile genişletilebiliyor. Sony Ericsson'un bu üründe neden kendi hafıza kartı türü MemoryStick yerine MicroSD kullandığı ise merak konusu.

Microsoft'un en son mobil işletim sistemi Windows Mobile 6 Professional, Sony Ericsson'un kendi yazılımlarıyla birleşince telefonda yazılımsal bir eksiklik kalmıyor: Internet Explorer Mobile, Java, 3 boyutlu oyunlar, PlayNow™, ActiveSync®, Microsoft® Outlook Mobile, Microsoft® Office Mobile (Word, Excel, PowerPoint), Windows Media™ Player Mobile, Windows Live™ ve daha birçok yazılım, Sony Ericsson XPERIATM X1'de yer alıyor. Bu da X1'in çok yönlü bir telefon olduğunu gösteriyor.

110 x 53 x 16.7 mm boyutları ve 145 gr ağırlığıyla X1, bir cep telefonu için hantal fakat bir cep bilgisayarı için küçük sayılabilir. Siyak ve gümüş renk seçenekleriyle satışa sunulması planlanan XPERIA X1'in fiyatının ne kadar olacağı ise henüz belli değil.

Bu okur haberi CHIP Online ziyaretçilerinden Aras Yurtman tarafından hazırlanmıştır.

Video: Sony Ericsson XPERIA X1

Okuyucu Yorumları