Sony, PlayStation 5 için geliştirdiği özel kontrol cihazı Project Leonardo’yu tanıttı

Sony, PlayStation 5 için geliştirdiği ve çok özel bir kontrol cihazı olduğunu söylediği Project Leonardo’yu CES 2023’te sahneye çıkarttı.

PlayStation 5 için Project Leonardo tanıtıldı

Sony, CES 2023’te yeni PlayStation 5 oyun kontrol cihazını sahneye çıkarttı. Ama bu cihaz, bildiğimiz kontrol cihazlarına benzemiyor. Engelli oyuncular için tasarlanan ve Project Leonardo kod ismiyle duyurulan cihaz, AbleGamers, SpecialEffect ve Stack Up gibi kuruluşların yardımıyla geliştirildi ve son derece özelleştirilebilir bir kontrol kiti olarak dikkat çekiyor.

Çok farklı bir tasarıma sahip olan denetleyicinin henüz resmi bir adı veya açıklanan bir fiyatı yok. Ancak Sony özelliklerini detaylı olarak açıkladı. Tasarımın, sınırlı motor kontrolü olan oyunculara yardımcı olduğu, denetleyiciyi uzun süre kullanmalarına ve fazla zorluk çekmeden kullanmalarına izin verdiği söyleniyor.

Project Leonardo tasarımcısı So Morimoto, "ekibimiz, etkili denetleyici kullanımına yönelik temel zorlukları ele almaya yardımcı olacak yaklaşımlar arayan erişilebilirlik uzmanlarıyla birlikte bir düzineden fazla tasarımı test etti" dedi ve ekledi: "Nihayet, neredeyse serbest biçimli sol/sağ parmak çubuğunun yeniden konumlandırılmasına izin veren, tutulmaya gerek kalmadan kullanılabilen ve çok esnek düğme ve çubuk değiştirme özelliğine sahip bir "bölünmüş denetleyici" tasarımında karar kıldık."

Özelleştirilebilirliğe gelince... Değiştirilebilir bileşenler, oyuncuların ihtiyaçlarına yönelik rahat bir deneyim oluşturmak için dairesel denetleyicideki bir dizi düğmeyi ve analog çubuk başlığını karıştırıp eşleştirmesine olanak tanıyor. Her düğme, özel yapılandırmaları kaydetmek için mevcut üç profil yuvasıyla farklı şekillerde çalışacak şekilde eşlenebiliyor.

Sony, PlayStation 5 Project Leonardo kitinin ve aksesuarlarının ne kadara mal olacağını henüz açıklamadı ve bir çıkış tarihi de görünmüyor. Microsoft, benzer şekilde odaklanmış Xbox Adaptive Controller'ı yıllardır sunuyor ve 99,99 dolar fiyat etiketi birçokları için uygun olarak kabul ediliyor.

Project Leonardo için hazırlanan tanıtım videosunu hemen aşağıdan izleyebilirsiniz.