Sony Playstation'ın bugünü, yarını...

Yakında raflarda yepyeni PlayStation'lar görmeye başlayacağız. İşte yakın geleceğin oyun canavarları

PlayStation'ın geleceği...

Sony'nin PlayStation için büyük planları var. Yeni oyun telefonu Sony Ericsson Xperia Play'den sonra şimdi de PlayStation Portable 2 geliyor. Bir PlayStation tablet de gelmesi muhtemel cihazlardan. PlayStation 4'de cabası tabii ki...

Japon devi Sony'nin piyasada bulanan dört cihazı da başarıya ulaştı. PlayStation 1'den 2'ye, sonra PlayStation Portable ve son amiral gemisi PlayStation 3'tü. Tüm bu cihazlar kullanıcılar tarafından beğenildi.

Aynı zamanda PS3, oyun konsollarına belli standartlar oturttu. BluRay sürücüsü, 3D desteği, geniş hafıza, WLAN, sınırsız online hizmetleri... Birçok kullanıcı için PS3 artık oturma odasının merkezi oldu.

NGP : İkinci jenarasyon PlayStation Portable

NGP : İkinci jenarasyon PlayStation Portable

PSP 2 NGP Nintento 3DS'nin yanında 2011'in yıldızı olabilir. Sony prensiplerinden vazgeçmemiş ve tam gücü ön planda tutmuş. Hedefi ise PlayStatin 3'ü ceplere sığdırmak.

NGP ve Next Genaration Portable: Sony yeni PSP'sini böyle adlandırıyor. Her ne kadar Nintendo 3DS şu an raflarda olsa da Sony takipçileri yeni PSP için en azından 2011'in sonuna kadar beklemek zorundalar. İki cihazı karşılaştırdığımızda Nintendo'nun 3D desteği sunduğunu ama Sony'nin sunmadığını görüyoruz. Her ne kadar böyle olsada grafik olarak Sony'nin Quad-Core ARM Cortex A9 mobil grafik işlemcisi ile PS3 Niveau'daki kadar grafik sunmasını bekliyoruz.

Sony Uncharted gibi PS oyunlarını tam anlamıyla oynamak için yeni mobil oyun konsolunda iki yeniliğe gitmiş. İlk olarak cihazın ön tarafında Dual Shock Controller'da olduğu gibi iki tane analog bulunuyor ve ayrıca arka tarafı da büyük bir touchpad.

Genişliği 5 inç olan bu touchpad'in ön ekranla aynı özelliklere sahip olması bekleniyor. Örneğin arka tarafta touchpad'e dokunduğunuzda ön tarafta aynı yere dokunmuş gibi oluyorsunuz.
Bir diğer kontrol opsiyonu ise yerleştirilmiş Gyroskop. Bu şekilde aşağı yukarı gibi kontrolleri PSP'yi hareket ettirerek kullanabilirsiniz. Buna ek olarak OLED erkan da tamamen dokunmatik.

NGP : Kritik nokta fiyat...

NGP : Kritik nokta fiyat...

Şu ana kadar sadece PSP 2'ye dair sözler duyuyorduk. Cebinizde PS3 gücü gerçekten kulağa hoş geliyor. Ama NGP'deki en büyük problem muhtemelen fiyatı olacaktır. Hazırda bulunan Nintendo 3DS'nin fiyatı oyuncular için kritik bir soru olmaya başladı bile. Muhtemelen NGP daha yüksek bir fiyatla piyasaya gelecektir.

Ama her zaman gelişen iPhone oyunları, Android'ler, yeni çıkan oyun konsollarının fiyatını biraz da olsa düşürebilir. Şu an için tek umudumuz Sony'nin 300 Euro altında kabul edilebilir fiyatlarla cihazları piyasaya sürmesi. Eğer fiyatı da uygun olursa Sony NGP'nin birçok bekleyini var. Eğer fiyat beklenenden yüksek çıkarsa Sony'nin umutları sönebilir ve Portable bölümü büyük bir müşteri kaybına uğrayabilir.

Sony Ericsson Xperia Play : PlayStation telefonu

Sony Ericsson Xperia Play : PlayStation telefonu

Sony Ericsson Xperia Play'de adından da anlaşılacağı gibi asıl fokus oyun fonksiyonuna çevirildi. Sony oyun oynamak için klasik oyun kontrol tuşlarını bir sürgülü klavyeye yerleştirmiş. Yön tuşları dışında normal kontrol kolundan tanığımız 4 tuş da bulunuyor.

Yüksek ekran çözünürlüğü, dengeli işlem gücü
Yüksek çözünürlüğü ve işlemcisi ile Sony, Xperia'yı oyunlar için yaratmış. Şu an için Xperia'ya uygun PS Store hizmete geçmiş durumda değil.Sadece Android marketteki oyunlarla yetinmelisiniz. Şimdilik Xperia için bulunan yaklaşık 80 oyun güzel çalışıyor, tuşlar otomatik olarak tanınıyor ve alternatif dokunmatik ekranda kabul ediliyor.

Gerçek bir PSP duygusu vermiyor Xperia... PSP'nin anolog tuşu ve ortasındaki tuşlar Xperia'da bulunmuyor.

Android 2.3, WLAN ve HSPA

Android 2.3, WLAN ve HSPA

Oyun fonksiyonu dışında Xperia-Play testemizide multitouch destekli akıllı telefon yönünde de iyi puan aldı. Android 2.3 versiyonuna sahip oyun telefonu bu şekilde Android markete de erişim sağlıyor. Kullanıcı ara yüzü Timescape artık sadece ara yüz olmakla kalmıyor aynı zamanda ana menüdeki bir uygulama olarak da dikkat çekiyor.

Xperia Play Sony Ericsson'un söylediğine göre Android güncellemeleri için hazır. WLAN (b/g/n) ve HSPA sayesinde oyun telefonu yolcuklarda da internete bağlı kalıyor, özellikle WLAN üzerinden tarayıcı çok iyi çalışıyor. 600KB'lık test sayfamızı açmak için 2.5 saniye gerekti. 32 GB'lık maximum hafızası ile de uygulamalar için yeterli yeri var.

Özet : PSP'ye pahalı alternatif
Mobil oyuncular için Xperia Play iyi bir alternatif. Eğer bir telefon arayorsanız ve oyun da oynamak istiyorsanız bu telefonla sadece dokunmatik özelliği bulunan Android'lere iyi bir alternatif oluşturabilirsiniz. Eğer bir oyun konsolu arayorsanız ve arada sırada telefonla konuşayorsanız Xperia Play aradığınız cihaz...

Beklenen canavar: PlayStation 4

Beklenen canavar: PlayStation 4

PlayStation 3 şu an için pazarda bulunan en güçlü oyun konsolu. Hareket tanıma sistemi Move ile Sony aynı zamanda Wii'ye teknik olarak bir rakip olmuş oldu. Move PS3 için bir kamera olan PlayStation Eye ile geliyor. Bir başka yenilik ise bugünlerde gelen 3.5 yazılım güncellemesi. Bu yazılım güncellemesi ile PS3 3D BluRay'lerin oluşturulmasına izin veriyor.

PlayStation 4 : Sırlar
PS3'ünn devamı niteliğindeki PS4 yakın da olsa, uzak da olsa, eninde sonunda gelecek. Her ne kadar Sony bu konu hakkında sessizliğini sürdürse de isim olarak, kesin olmamakla birlikte PS4 konuşuluyor. Teknik özellikler veya diğer detaylar... Şu an için yeni PS4 hakkında hiçbir şey bilinmiyor. Bizim düşüncemize göre Sony daha fazla grafik gücü sunacak. Daha fazla USB çıkışları veya kart okuyucuları da beklemiyoruz.

PS4 : İsteklerimiz
Sony ilk olarak elektrik tasarrufu yapan Slim versiyonunu piyasaya sürmeli. Bir konsol ilk günden itibaren verimli çalışmalı. Diğer bir isteğimiz ise WLAN-n. Oyun konsolunu oyun oynarken doldurma ve diğer işletim sistemleri ile uyumlu çalışma. Bunların dışında DirectX'in güncel sürüm desteği tabii ki...

Ve son olarak PlayStation Tablet...

Ve son olarak PlayStation Tablet...

Bu sene Şubat ayında S1 kod adındaki Sony tablete ilişkin dedikodular çıkmaya başlamıştı. PlayStation desteğiyle gelmesi beklenen cihaz, PSP dışındaki ikinci mobil cihaz olma özelliği taşıyor. S1 Tegra-2-CPU, 9.4 inç dokunmatik ekran,iki kamera, WLAN,USB-port, Android 3.0, bir Sony kullanıcı ara yüzü ve PS Suite ile geliyor. PS Suite PS1 oyunlarını yüklemek için market. Bunların dışında sonraki konsol Sony NGP'nin oyunlarını destelebilir bu yeni tablet...

PS3 Tablet : İsteklerimiz
En önemli isteğimiz : S1 fiyatıyla beğenimizi toplamalı. iPad 2 özelliklerine yaklaşmalı. Bunların dşında PS Suite ilk günden itibaren açık olmalı ki oyuncular ellerine aldıkları anda istedikleri oyunları indirebilmeli. Modern tabletlerin sunduğu şeyleri sunmalı. Hız, medya uyumluluğu, işletim sistemi ile ilgi çekmeli.

Okuyucu Yorumları