Sony Xperia Z detaylı testte!

Sony'nin yeni amiral gemisi Xperia Z, zorlu testleri tamamladı... İşte detaylı test raporumuz!

Sony Xperia Z detaylı testte!

Daha önce ilk bakış incelemelerimizi sizlere sunduğumuz Xperia Z, test merkezimizde geçirdiği uzun ve zorlu testlerin ardından, detaylı test raporuyla bir kez daha karşınızda.

Full HD, yani 1.920 x 1.080 piksel ekran... ve tam 5 inç. Bu da 445 ppi piksel yoğunluğu demek; bu kadar yüksek performans gösteren başka akıllı telefon bulmak zor. HD ve Full HD ekran arasında öyle dünyalar kadar olmasa da göze batan bir fark var. Yani Xperia Z'nin mükemmel ekranının sundukları birkaç ekstra pikselden çok daha fazlası. Telefonun TFT ekranında renkler çok canlı, gerçeğe yakın ve net. Sony'nin bu canavara uygun gördüğü dört çekirdekli Qualcomm Snapdragon S4 Pro işlemci, ekranın gerektirdiği gücü sağlamayı başarıyor. 1,5 GHz hızındaki işlemciye, Adreno 320 GPU ve 2 GB RAM de eklenince akıcı bir performans elde ediliyor.

Ancak kamera uygulamasının beklediğimizden yavaş açıldığını belirtmemiz gerekiyor. Bu ufak sorun dışında Xperia Z'nin ekranıyla ilgili herhangi bir problemle karşılaşmadık: Görüntüler akıcı, uygulamalar çabuk açılıyor ve oyunlar sorunsuz çalışıyor.

Üretim kalitesi, tasarım

Üretim kalitesi, tasarım

Sony, 5 inçlik dev bir ekrana sahip olan Xperia Z'yi öyle güzel bir kasaya yerleştirmiş ki telefonun boyutları hiç sorun olmuyor. Aslında Galaxy S3'den biraz daha büyük olan telefon ele çok rahat oturuyor. Ekranı kuşatan çerçeve çok ince olduğundan makul boyutlarda bir kasa elde edilmiş.

Xperia Z'nin en çok övgüyü hak eden yönü, işçiliğindeki özen: Telefonun cam kasası çok şık ve sağlam. Sony bu camı geliştirirken Gorilla Glass ve Dragon Tail'le birlikte çalışmış. Ortaya çıkan sonuç, aşırı derecede güçlü ve pürüzsüz bir cam olmuş. Kenar ve köşelerde kauçuk kaplama kullanılmış. Bu çok yerinde bir tercih çünkü telefonlar yere düştüklerinde genelde yerle temas eden ve darbenin asıl etkisini hisseden ekran ya da arka kapak değil, köşeler oluyor.

Ayrıca telefonda IP 57 sertifikası bulunuyor; yani toza karşı korumalı ve bir metre suyun altına girdiğinde su geçirmiyor. Telefonun kenarlarındaki kauçuk mühür kasanın içine toz veya su girmesini engelliyor. Yine kenarda bulunan MHL uyumlu USB girişi, kauçuk bir kapakla kapatılmış. Telefonun 12 GB'lık dahili hafızasını microSD kartla yükseltmek mümkün.

İnternet ve pil

İnternet ve pil

Sony Xperia Z, çağdaş bir akıllı telefonun desteklemesi gereken tüm çevrimiçi standartları destekliyor. Telefon hızlı internet bağlantısı için, (her ne kadar ülkemiz kullanıcılarını henüz ilgilendirmese de) LTE, HSPA+ ve WLAN bağlantı seçenekleri sunuyor. Sistemle yüklü olarak gelen Chrome tarayıcının performansından çok memnun kaldığımızı da söyleyebiliriz.

Pil ömrü, Xperia serisi akıllı telefonların zayıf noktası olagelmiştir hep... Bu durum ne yazık ki Xperia Z'de de, çok yoğun bir biçimde olmasa da devam ediyor. Telefonun pili tam doluyken 11 saat üzeri konuşma süresi (GSM) sunuyor. Ama çevrimiçi bağlantı süresi öyle rekor kıracak düzeyde değil. Son derece parlak ve iri olan ekran haliyle oldukça fazla enerji tüketiyor: 2.330 mAh gücündeki pil, tam parlaklık düzeyinde 5 saat 7 dakika çalışma süresi sunabiliyor.

Detaylı ve kullanımı kolay güç ayarlarıyla otomatik parlaklık ayarlarını değiştirerek kullanım süresini uzatabilirsiniz. Sonuçta Xperia Z'yi, normal gündelik kullanım sonunda dahi akşam olduğunda en yakın istasyona çekmek gerekiyor. Pilin tam olarak dolması için en az üç saat fişe takılı kalması gerekiyor.

Tüm detaylı pil testlerimizi, son sayfadaki tablomızda bulabilirsiniz...

Android 4.1.2 Jelly Bean ve sonrası

Android 4.1.2 Jelly Bean ve sonrası

Sony sadece donanım açısından değil, yazılım açısından da oyunun kurallarını değiştirmeye kararlı görünüyor. Xperia Z'de, Android 4.1.2 ve gözden geçirilmiş yeni Sony arabirimi bulunuyor. Sony'nin söylediğine göre Android 4.2+ yükseltmesi için çalışmalar devam ediyor. Mevcut işletim sistemi sayesinde Xperia Z, Google Now ve sayısız performans artırıcı özellikten faydalanabiliyor.

Yeni Sony arabirimi, öyle çok büyük değişiklikler getiriyor değil ama tasarım dikkatli bir şekilde gözden geçirilmiş: Yeni kilit ekranında doğrudan kameraya, müzik oynatıcıya ya da başlangıç ekranına bağlanmak mümkün. Uygulamaları kendi belirlediğiniz sırada, alfabetik sırayla ya da indirilme sıralarına göre görüntüleyebiliyorsunuz.

Ekrana uzun süre basılı tutunca, widget'lara, uygulamalara, temalara ve arka plan görüntülerine ulaşabiliyorsunuz. Yedi taneye kadar başlangıç ekranı oluşturabiliyorsunuz. Telefonda ayrıca, videoları farklı cihazlarda görüntülemeye izin veren Miracast desteği de bulunuyor. Bu teknoloji sayesinde 1080p çözünürlüklü, 5.1 ses destekli videoları kablosuz olarak uyumlu cihazlarda görüntüleyebiliyorsunuz. Böylece Xperia Z'de bulunan bir dosyayı televizyonda izleyebiliyor, telefonu uzaktan kumanda gibi kullanabiliyorsunuz. Cihazlar NFC üzerinden birbiriyle eşleşebiliyor.

Ses kalitesi

Ses kalitesi

Bir akıllı telefonun sesi söz konusu olduğunda iki noktaya dikkat etmek gerekiyor: Sesli görüşmelerin kalitesi ve çoklu ortam dosyaların kalitesi. Sony Xperia Z, bu iki alanda da kullanıcıyı memnun etmeyi başarıyor. Her ne kadar sesli görüşme sırasında arada bir hafif parazitler duyulsa da telefonun sesinden genel olarak memnun kaldık.

Telefonun hoparlörleri dahi çok temiz ve yüksek ses sunuyor. Walkman uygulaması, albüm kapağı ve şarkılar hakkında detaylı bilgi indirmek gibi ek hizmetler sunuyor. Ayrıca kullanılan Clear Audio teknolojisi, Sony'nin iddia ettiğine göre dosyalar sıkıştırılırken oluşan frekans kayıplarını telafi ederek, bas sesleri güçlendiriyor, yüksek seste parazit oluşumunu engelliyor. Telefon paketinde son derece kaliteli bir kulak içi kulaklık seti de bulunuyor.

13 megapiksel kamera! Ama...

13 megapiksel kamera! Ama...

Xperia Z'nin 13 megapiksel çözünürlüklü kamerasında, dakikada 1.000 fotoğraf çekebilen ve otomatik odaklanma destekleyen Exmor RS algılayıcı kullanılmış. Telefonun 2,2 megapiksel çözünürlüklü ön kamerası bile HD kalitede videolu görüşme yapmaya izin veriyor. Yaptığımız testlerde biz 60 saniye içinde 800 ila 900 arası fotoğraf çekmeyi başardık. Bize sorarsanız bu kadarı yeter de artar bile.

Telefonun kamera uygulamasında sayısız harika özellik ve seçenek bulunuyor. Test amaçlı çektiğimiz fotoğraflarda gün ışığında ve yapay ışık altında canlı renkler ve net görüntü elde edildiğini gördük. Ancak arada bir karşıtlık oranıyla sorun yaşadığımızı belirtmek zorundayız... Çünkü telefonun kamerası o kadar iyi ki bu ufak sorun dahi göze çok büyük görünüyor.

HDR işlevi açıkken görüntü gerçek HDR kameralarda elde edilen kaliteye yaklaşamıyor. Ayrıca ortam ışığının az olduğu durumlarda da sorunlar yaşanabiliyor: Görüntü parlak olsa da biraz netlik kaybı görülebiliyor.

Telefonun kamerası Full HD çözünürlükte video kaydı yapabiliyor. Çektiğimiz test videolarında net bir görüntü ve aslına sadık renkler elde etmeyi başardık.

Sonuç: Japonya'nın en iyisi...

Sonuç: Japonya'nın en iyisi...

Bilişim dünyasında arada bir, bazı cihazların rekabete girdikleri cihazlardan biraz daha iyi olduklarından dolayı kalabalığın arasında sıyrılıp kendini belli ettiği örneklere rastlanabiliyor. İşte Xperia Z tam da böyle bir cihaz. Neden mi? Çünkü Sony bu modelde üstün teknolojiyle sade özellikleri bir araya getirmeyi başarmış: Telefon inanılmaz şık bir kasaya sahip olmasına rağmen Sony bir şekilde microSD girişi yerleştirmeyi başarmış. Xperia Z hem göze çok hoş geliyor, hem de çok dayanıklı. Full HD çözünürlüğe sahip 5 inçlik ekran tam bir pil canavarı olmasına rağmen telefon, en kötü durumda dahi yeterli kullanım süresi sunmayı başarıyor.

Xperia Z hem heyecan verici ve ilerici hem de oldukça dengeli bir telefon. Yaptığımız testler gösterdi ki, şikayet edilebilecek tek nokta telefonun kamerası: İyi ortam ışığı altında iyi performans sergileyen kamera ortam ışığı kötüleşince zayıf kalıyor. Kamera uygulamasının açılması ise, böylesine güçlü bir cihaza yakışmayacak derecede yavaş...

Telefonun detaylı test sonuçlarını ve tüm teknik özelliklerini, bir sonraki sayfada yer alan ayrıntılı tabloda bulabilirsiniz...

Tüm test sonuçları ve teknik özellikler

Tüm test sonuçları ve teknik özellikler
İşletim Sistemi Sony arabirimli Android 4.1.2
App Store Bağlantısı Google Play
İşlemci Qualcomm APQ8064 + MDM9215M
Çekirdek Sayısı Dört çekirdek
Saat Hızı 1.500 MHz
RAM 2.048 MB
Pil: Konuşma Süresi 11 saat 28 dakika
Pil: İnternet 5 saat 7 dakika
Pil: Dolum Süresi 3 saat 4 dakika
Pil: Kapasite 2.330 mAh
Ağırlık 147 gram
Boyutlar 139 x 72 x 8 milimetre
WLAN 802.11n/g/b
GSM Quad Band
EDGE Var
UMTS: Veri Alımı 42,2 Mbit/s
UMTS: Veri Gönderimi 5,8 Mbit/s
LTE: Band Tipi 800, 1.800, 2.600 MHz
Gezinti Aracı Flash Destekliyor mu? -
Video Telefon WLAN ve UMTS
Dokunmatik Ekran Kapasitif (çoklu dokunmatik)
Dokunmatik: Tepki Çok iyi
Ekran: Tip LCD-TFT
Ekran: Boyutlar 62 x 110 milimetre
Ekran: Boyut 5 inç
Ekran: Çözünürlük 1.080 x 1.920 piksel
Ekran: Piksel Yoğunluğu 445 ppi
Ekran: Renk Sayısı 16.777.126 renk
Ekran: Karşıtlık 6,2:1
Ekran: Ortam Işığı Altında Parlaklık 472 cd/m²
Ses Kaydı -
Profiller Var
Push e-mail Var
Hafıza 12.011 MB
Hafıza Kartı Girişi microSD
USB Sürümü USB 2.0
USB Girişi microUSB
USB: 100 MB Veri Transfer Süresi 16 s
SIM Kartı Girişi microSIM
Bluetooth 4.0 (A2DP)
Kamera: Çözünürlük 12,8 megapiksel
Kamera: Makro Minimum Uzaklık 6 cm
Kamera: Otomatik Odaklanma Var
Video Kayıt Çözünürlüğü 1.080 x 1.920 piksel
TV Çıkışı microUSB (MHL)
Müzik Oynatıcı Formatlar

MP3, WMA, AAC

Kulaklık Çıkışı 3,5 milimetre
Video Oynatıcı Var
FM Radyo RDS
Navigasyon: GPS Alıcı Var
Navigasyon: Yazılım Önceden yüklü
Navigasyon: Tam Sürüm Tam sürüm
GPS: GPS Kilitlenme 8 saniye
Karşılaştırma: Browsermark 1.731 puan
Kutu İçeriği USB kablosu, stereo kulaklık, dolum cihazı, CD ve hafıza kartı üzerinde kullanıcı kılavuzu
Okuyucu Yorumları