Elon Musk'ın uydu internet hizmeti Starlink, Maritime markası ile bambaşka sulara açılıyor

SpaceX, Starlink Maritime ile uydu internet hizmetini çok daha kapsamlı bir hale getirmeye hazırlanıyor.

Elon Musk'ın Starlink'i, Maritime ile bambaşka sulara açılıyor

Yörüngedeki yerini sağlama alan SpaceX'in bir sonraki hedefi, yatlara özel Starlink Maritime isimli bir alt markasıyla açık denizlerde uydu internet hizmeti sağlamak gibi görünüyor.

Denizlerde uydu internet kullanımı fikri yeni değil, ancak bu hizmetler genellikle pek iyi olmuyor. DSL dönemini andıran ve en fazla birkaç megabite çıkan hızlar için ayda yüzlerce veya binlerce dolar ödeme yapılması gerekiyor.

Starlink Maritime, müşterilerine 350 Mbps'ye kadar hız sağlayabileceğini söyleyerek en azından hız sorununu çözme sözü veriyor. Ancak ihtiyacınız olan ikili terminaller için aylık 5.000 ABD Doları ve başlangıçta bir seferlik 10.000 ABD Doları donanım ücreti gerektirdiği için halen tam olarak erişilebilir olduğunu söyleyemeyiz. En azından müşterileri, planı istedikleri zaman duraklatma ve devam ettirme seçeneğine sahip olarak yalnızca kullandıkları aylar için ödeme yapacak.

Starlink'ten Joseph Scarantino’nun Twitter'da söylediğine göre muazzam ödeme yapılan bu terminaller bir ev uydu anteninin iki katı büyüklüğünde performans uydu antenlerinden oluşuyor: "İki mükemmel uydu anteni performansı dört katına çıkarır. Bu, daha geniş FOV nedeniyle gecikmeyi, ping düşüşlerini veya denizdeki sinyal kaybını azaltmaya yardımcı olur.”

Tabii ki, cihazın yine de gökyüzünün net bir görüntüsünün olduğu bir yere kurulması gerekiyor. Kullanıcılar, cihazlarının ideal konuma yerleştirildiğinden emin olmak için Starlink telefon uygulamasını kullanabilecek.

SpaceX, Starlink Maritime'ın Dünya'nın en uzak denizlerinden bazılarından bağlanmanıza izin verdiğini iddia ediyor, ancak şu anda kapsama alanları Kuzey Amerika (öncelikle ABD), Avrupa, Avustralya, Yeni Zelanda, Brezilya ve Şili'deki kıyı sularıyla sınırlı gözüküyor. Yani sadece Akdeniz'de gezinmek istiyorsanız bir sorunla karşılaşmayabilirsiniz, ancak okyanus aşırı gemiler limandan ayrıldıktan sonra çok hızlı bir şekilde bağlantılarını kaybedecek. Starlink, özellikle Kuzey Yarımküre genelinde kapsama alanlarını bu yılın dördüncü çeyreğine kadar ve Güney Yarımküre'de 2023'ün ilk çeyreğine kadar genişletileceğini söylüyor.

Mevcut deniz internet sağlayıcıları, kapsama planına bağlı olarak çoğu okyanus suyunu kapsam dahilinde tutuyor ancak yine de hızları pek iyi değil. Bu fiyat etiketiyle ve sadece yerel sularda bile yüksek hızlı hizmet, muhtemelen çok sayıda üst düzey müşteriyi ve yolcu gemileri gibi ticari hizmetleri kendine çekmek için yeterli olacaktır.