Spotify'dan Apple'a yeni suçlama: Güncelleme engelleniyor mu?

Spotify, fiyat bilgilerini ve abonelik bağlantılarını doğrudan uygulamanın içine yerleştirdiği güncellemesine Apple'ın hala yanıt vermediğini iddia ediyor.

Spotify'dan Apple'a yeni suçlama: Güncelleme engelleniyor mu?

Apple'ın üçüncü parti akış uygulamalarına getirdiği kısıtlamalar nedeniyle Avrupalı düzenleyicilerden 2 milyar dolar ceza almasına rağmen Spotify, şirketin hala komisyonun kararını delmeye çalıştığını iddia ediyor.

The Verge'ün haberine göre Spotify'ın tepkisi, 5 Mart'ta Apple'a sunduğu ve hala onaylanmayan son uygulama güncellemesinden kaynaklanıyor. Güncelleme, Spotify'ın web sitesine doğrudan bağlantılar ve müşterilerin Apple'ın ödeme sistemini kullanmasını zorunlu tutmayan fiyatlandırma seçenekleri hakkında bilgiler içeriyor.

Apple, AB'ye gönderdiği ve son karara itiraz ettiği kendi başvurusuyla bir bakıma kendi kalesine gol attı. Spotify'ın uygulamasını göndermesinin üzerinden 10 gün geçmesine rağmen herhangi bir yanıt gelmedi. Ancak Apple, AB'ye "uygulama inceleme ekibimiz Spotify uygulamasının 421 versiyonunu inceledi ve onayladı. Genellikle de aynı gün içinde geri dönüş yapıldı" açıklamasında bulunmuştu.

Spotify'a göre Apple uygulamayı onaylamayı kasıtlı olarak geciktiriyor ve bu gecikme AB kararını hiçe sayıyor. Akış devinin Avrupa Komisyonu'na gönderdiği bir e-postada, "Spotify, Apple'ın gecikmesinin kasıtlı olduğundan ve uyumu geciktirmeyi ya da uyumdan tamamen kaçınmayı amaçladığından endişe duyuyor" dediği bildirildi.

Bu olaya, iki firma arasındaki 4 yıllık yasal savaşın da dahil edileceği daha geniş bir çerçevesinden bakmak önemli. Spotify, Apple'ın yavaş davrandığını düşündüğü için şikayet etmediğini, açıkça Apple'ın kötü niyetli bir uyum taktiği kullandığını ima ediyor. Daha öncesinde Apple, App Store üzerinden yüzde 30 kesinti yapılmamasını isteyen bir karara, App Store dışı satışlardan yüzde 27'ye varan bir kesinti talep etti. Bununla birlikte normalde aynı gün işleme alınan uygulama güncellemeleri beklenmedik bir şekilde 10 gün sürmeye başladı.

Apple, duvarlarla çevrili bir bahçeyi korumak ve bu bahçedeki uygulamalardan elde edilen gelirlerden büyük bir pay almak isterken, uygulama geliştiricileri Apple'ın bunu yapmaması gerektiğini düşünüyor. Ancak şu ana kadar AB'nin Apple'ın değil geliştiricilerin tarafında olduğu açıkça görülüyor.