2022'nin Aralık ayında en çok kullanılan tarayıcılar belli oldu

Statcounter'ın aylık tarayıcı raporu, 2022 Aralık ayında hangi tarayıcının ne kadar kullanıldığını gözler önüne seriyor.

Aralık ayında en çok kullanılan tarayıcılar açıklandı

Statcounter, farklı platformlar ve işletim sistemlerinde kullanılan tarayıcılar hakkında bilgi veren son raporunu yayınladı. Genel olarak büyük bir değişiklik bulunmuyor. Google Chrome, erişilemeyecek gibi gözüken payı ile ilk sırada yer almaya devam ederken, Edge, Safari ve Firefox ikinci sıra için mücadele veriyor.

Statcounter'ın söylediğine göre Chrome şu anda %66,16'lık bir pazar payına sahip. Aralık 2022'de Google'ın tarayıcısı yalnızca 0,02 puan kaybetti ancak bu fark verilerdeki bir hata payı olabilir. Microsoft Edge, %10,99'luk (-0,18 puan) çok daha mütevazi bir pay ile en popüler ikinci masaüstü tarayıcısı olarak öne çıkıyor.

Safari, rapordaki platformlar arası olmayan tek tarayıcı ve macOS’a özel olması, Apple'ın mevcut pazar payını geçmesini zorlaştırıyor. Statcounter, Apple Safari'nin şu anda %8,98'e (-0,61 puan) sahip olduğunu söylüyor. Firefox %7,22 (+0,12 puan) ile dördüncü, Opera %3,29 (-0,3 puan) ile beşinci sırada yer alıyor.

Önceki yıllara göre değişikliklere bakıldığında da genel tablonun pek değişmediğini görüyoruz. Google Chrome, dönemsel yükseliş ve düşüşlerle %65 - 70 bandında sabit kaldı ve aynı durum, %9'luk pazar payına sahip Apple Safari için de geçerli. Firefox, 2020'nin başlarındaki yaklaşık %10'luk kullanıcı oranında kayda değer bir düşüş yaşayarak %7,22'ye geriledi.

Microsoft Edge, Chromium tabanlı Edge çalıştırabilen 1 milyardan fazla aktif Windows cihazıyla masaüstü tarayıcı pazarını bozmanın Microsoft için bile son derece zor olduğunu gösteriyor. Microsoft Edge tırmanmaya devam etse de yıldan yıla büyümesi %2'den az.