SteamOS hakkında bilmeniz gerekenler!

Oyun devi Valve'ın sürpriz işletim sistemi Steam OS hakkında bilmeniz gereken her şey!

SteamOS hakkında her şey!

Valve, PC'lere özel, onu TV'nize takıp oyun oynamanızı sağlayacak yeni işletim sistemi SteamOS'u geçtiğimiz günlerde ortaya çıkarmıştı. Oyun devinin işletim sistemi sadece oyunlarla da yetinmiyor, müzik ve film akışı yapmanıza da izin veriyor.

Televizyonlar için özel geliştirilen SteamOS, "çok sağlam" Linux altyapısına sahip. SteamOS'da oyunları direkt olarak oynayabildiğiniz gibi PC veya Mac'inizde yüklü oyunları TV'nize akış yaparak oynayabiliyorsunuz. Peki SteamOS oturma odanız için tam olarak ne ifade ediyor?

Valve ne yaptığının farkında

Valve, yakından izlenmeye değer bir şirket çünkü teknoloji tarihindeki en tutarlı performans gösteren şirketlerden bir tanesi. Dota 2, Half-Life, Counterstrike, Portal, Team Fortress 2, Left 4 Dead ve Steam platformuyla şirketin çıkardığı neredeyse her ürün başarılı.

Şirketin oturma odası PC'si piyasasına girmesi ise bu alanda rakiplerinden daha iyi şeyler yapabileceğini düşünmesinden kaynaklanıyor. Yeni nesil konsolları saymazsak en büyük rakipleri sadece Apple TV ve Chromebox; dolayısıyla rekabet oldukça zayıf.

PC oyunları yükselişte

PC oyunları yükselişte

PC oyunları yükselişte

PC'de oyun oynamanın tarihe karıştığı efsanesi hala kulaktan kulağa dolaşıyor, ancak rakamlar tersini söylüyor. Microsoft, 48 milyon Xbox Live kullanıcısına sahipken Valve, Steam'de 54 milyon aktif kullanıcısının bulunduğunu söylüyor. PC Gaming Alliance ise dünya çapında 1 milyar PC oyuncusunun bulunduğunu iddia ediyor.

Steam'in 3.000'e yakın büyük bir oyun kataloğu bulunuyor ve bu kataloğa her hafta yeni yapımlar ekleniyor. Sosyal özelliklerde konsollara rahatlıkla yetişen Steam, Steam Workshop üzerinden kullanıcıların ürettiği içerikleri de destekliyor.

185 ülkede 25 dilde sunulan Steam, save'lerinizi bulut üzerinden eşitleyebiliyor ve oyunlarınızı otomatik olarak yamalayabiliyor. Konsoldan gelen kullanıcılardansanız, Valve'ın Microsoft, Sony ve Nintendo'nun gölgesinde oluşturduğu ekosistem ve topluluğun boyutu sizi etkileyecek.

SteamOS Microsoft'u zayıf yerinden yakalayacak

Windows kullanıcılarının önemli bir bölümü, onu sadece oyunlardaki üstünlüğü için kullanıyor. Valve, Steam'da Apple OS X ve Linux'u destekliyor, ancak oyun kataloğu Windows'a göre oldukça küçük ve performans genellikle biraz daha yavaş.

Valve'ı kurmadan önce Microsoft'a 13 yılını veren Gabe Newell, gelecek için daha iyi Linux desteği için söz veriyor. Newell'in bu sözünün meyvelerini şu sıralar görmeye başladık. Geliştiriciler, artık oyunlarının daha fazla platformda çalışabilmesine daha çok önem veriyorlar. Şirket, "2014'te Steam için "native" olarak gelecek AAA yapımlarının" duyularını bekleyebileceğimizin haberini veriyor. Valve, SteamOS'un Windows'a göre daha yüksek performans sunacağının da sözünü veriyor.

SteamOS şimdilik masaüstünüzden çok televizyonunuz için tasarlanmış bir işletim sistemi. Ancak Windows'u tamamen bırakmayı düşünen oyuncuların sayısı arttıkça masaüstüne daha uygun bir SteamOS'un ortaya çıkmasını bekleyebiliriz. PC piyasasının geri kalanının hızla düştüğünü hesaba katarsak bu durum, Microsoft için kaygı verici olsa gerek.

SteamOS ne zaman yayınlanacak?

SteamOS ne zaman yayınlanacak?

SteamOS ne zaman yayınlanacak?

Ücretsiz bir işletim sistemi olan SteamOS, "yakında" çıkacak. Valve'ın geçmişine bakarak "yakında" sözcüğünün herhangi bir anlama gelebileceğini söyleyebiliriz. Ancak Valve'ın yapacağı tek büyük tanıtım SteamOS olmayacak, sırada iki önemli tanıtım daha var.

Bunlardan birincisi, PC üreticilerine bir oturma odası PC'sinin nasıl olması gerektiğini gösteren "Steam Box". Diğer tanıtımın ne olacağı henüz tam olarak bilinmiyor. Bu tanıtımda yeni bir Half-Life'ın ortaya çıkması beklense de, firmanın bir süredir beta olarak sunduğu Family Sharing programının tam sürümü de tanıtılabilir.

Okuyucu Yorumları