Sürücüsüz otomobile şok saldırı: Önce boyadılar, sonra yaktılar

Google'ın çatı şirketi Alphabet'e bağlı olan Waymo'nun sürücüsüz taksisi, San Francisco'nun Çin Mahallesi'nde saldırıya uğradı. Saldırganlar aracı önce boyadı, sonra da tamamen yaktı.

Sürücüsüz otomobile şok saldırı: Önce boyadılar, sonra yaktılar

Dün akşam San Francisco'nun Çin Mahallesi'nde bir kişi, Alphabert'e bağlı bir şirket olan Waymo'nun sürücüsüz taksisinin üzerine atlayarak ön camını kırdı. Ardından alkışlar arasında aracın etrafını saran kalabalık aracı spreyle boyayarak camlarını kırdı ve ateşe verdi. The Autopian'da yer alan bir habere göre itfaiye dakikalar sonra olay yerine ulaşsa da alevler arabayı çoktan sardığından kurtarılamadı.

Saldırının nedenine ilişkin şu ana kadar herhangi bir açıklama yapılmadı. Waymo temsilcisi Sandy Karp, The Verge'e yaptığı açıklamada otonom aracın saldırıya uğradığında herhangi bir yolcuyu taşımadığını ve aracın içine havai fişek atılarak yangın çıkarıldığını söyledi. Ayrıca San Francisco polis departmanından Kamu Bilgilendirme Görevlisi Robert Rueca, herhangi bir yaralanma raporunun olmadığını belirtti.

Yazılım geliştiricisi Michael Vendi tarafından yayınlanan bir başka video ise olayların nasıl geliştiğini ve yangının nasıl büyüdüğünü gözler önüne serdi.

Bu saldırı haberi, San Francisco sakinleri ile otonom araç operatörleri arasında tırmanan gerilimin ardından geliyor. Kaliforniya Motorlu Taşıtlar Dairesi, geçen yıl araçlarından birinin bir yayaya çarpıp sürüklemesinin ardından Waymo'nun rakibi Cruise'un robot taksi faaliyetlerini askıya aldı. Bununla beraber daha öncesinde otonom taksiler şehirde trafiği tıkadığı ve bir itfaiye aracına çarparak kaosa neden olduğu için oldukça tepki toplamıştı. Üstelik daha geçen hafta bir Waymo aracı, yolunun karşısına dönen bir kamyonun arkasından gittiği bildirilen bir bisikletliye çarptı.

Kent yetkilileri ve sakinleri geçen yıl araçlara 7/24 çalışma ruhsatı verilmesine karşı çıkmış, bazı kent sakinleri protesto amacıyla araçların kaputlarına turuncu koniler koyarak onları hareketsiz hale getirmişti.