Tarayıcılara, Şifresiz Giriş Yapma Geliyor!

Chrome, Firefox ve Edge, çok yakında bu önemli özelliğe sahip olacak!

Tarayıcılara yeni özellik

Şifreleri unutun! Çok yakında, web sitelerine giriş yapmak için daha güvenli bir yola sahip olacaksınız. Chrome, Firefox ve Edge, çok yakında Web Authentication (WebAuthn) denen yeni bir açık standardı destekleyecek. Kullanıma geçtiğinde, kimliğinizi doğrulamak için mobil bir cihaz kullanabileceksiniz. Bu bir uygulama ile de olabilir, bir USB donanım anahtarı da olabilir ya da biyometrik veri olabilir. Bu yöntemi, ister ekstra bir kat güvenlik için, isterseniz tamamen şifrelerinizin yerine geçmesi için kullanabileceksiniz.

Bu tarz kimlik tanımlama sistemleri, hacker'ların kimlik avı saldırısı kullanmalarını çok daha zor hâle getiriyor çünkü normal bir şifrede olduğu gibi hesabınıza erişim sağlayan istikrarlı bir karakter serisi yok.

Google ve Facebook dahil olmak üzere bazı hizmetler zaten bir akıllı cep telefonu uygulaması veya Yubikey cihazıyla çok-faktörlü kimlik tanımlama destekliyorlar. Bunun yanında güvenliğin önemli olduğu şirketlerde de bu güvenlik sistemleri popüler. Ama sıradan kullanıcılar arasında pek yaygın sayılmaz.

Neyse ki, artık bu değişmek üzere. WebAuthn açık bir standart, bu da kendi teknolojisini geliştirmeye yatırım yapacak bütçesi olmayan küçük geliştiriciler için çok daha erişilebilir olacağı anlamına geliyor.

WebAuthn standardı, Firefox Beta (versiyon 60.0) tarafından destekleniyor ve Mayıs ayında genel olarak yayınlanması planlanıyor. Önümüzdeki aylarda Chrome ve Edge'e de geleceği biliniyor. Apple, Safari tarayıcısında ne zaman standardın destekleneceğini açıklamadı, ama onun da destekleyeceğini biliyoruz.

Okuyucu Yorumları