Tarihin en eski bilgisayarları, az kalsın çöpe gidiyordu

Londra'da bir ev temizliği sırasında ortaya çıkan iki bilgisayarın, dünyanın en eski bilgisayarları olduğu ortaya çıktı.

Tarihin en eski bilgisayarları, az kalsın çöpe gidiyordu

Masaüstü bilgisayarınızın eski olduğunu düşünebilirsiniz, ancak bu antik kalıntılarla karşılaştırdığınızda fikriniz değişebilir.

Dünyanın ilk masaüstü bilgisayarlarından ikisi Londra'da bir ev temizliği sırasında ortaya çıktı. Bulunan bilgisayarlar, dünyada sadece 3 adet bulunan Q1 bilgisayarlardan ikisi. Günümüzde genellikle unutulmuş olsa da Q1, 50 yıldan uzun bir süre önce piyasaya sürüldüğünde bugün sahip olduğumuz bilgisayarların temelini atmıştı.

Bir atık firması olan Just Clear'ın çalışanları Londra'da bir evi temizlerken, bir yığın kutunun altına gizlenmiş bu inanılmaz parçaları buldular. Şirket, mümkün olduğunca çok eşyayı kurtarmaya çalıştığını ancak başlangıçta bu eşyaların ne olduğu hakkında hiçbir fikri olmadığını söylüyor. Bay O'Shea, ekibin internette bilgisayar hakkında araştırma yapmaya çalıştığını ancak bir bilgisayar uzmanına ulaşıncaya kadar bir sonuç alamadıklarını belirtiyor.

Elbette bu ender parçalar geri dönüştürülmek yerine Kingston Üniversitesi'nin bilgisayar bilimleri bölümündeki bir sergide sergilenecek. Bay O'Shea Q1'i tanımadığı için suçlanamaz, zira bu cihazlar artık neredeyse tamamen unutulmuş durumda. Ancak 1972'de piyasaya sürüldüğünde Q1 devrim niteliğindeydi.

Intel'in yepyeni 8008 işlemcisiyle piyasaya sürülen Q1 bir daktiloya benziyor olabilir ancak ilk tam entegre kişisel bilgisayardı. Bu, ekran, klavye ve hatta yazıcı gibi tüm bilgisayar donanımının tek bir ünitede yer aldığı anlamına geliyor. Öte yandan bilgisayar, tek çipli bir mikroişlemci üzerinde çalışan ilk kişisel bilgisayar olma özelliğini de taşıyor.

Q1, Steve Jobs ve Steve Wozniak'ın ilk 200 Apple 1 bilgisayarı üretmelerinden tam beş yıl önce ortaya çıkmıştı. Üstelik piyasaya sürüldüğünde son derece pahalıydı ve çoğunlukla ofis ve profesyonel ortamlarda kullanılmak üzere pazarlandı.

Bilgisayar Kullanıcıları Derneği'nin 1979 tarihli "Kıyaslama Raporu "na göre Q1 o dönemde 20.500 dolara satılıyordu ki bu rakam bugün 90.000 dolara denk geliyor. Karşılaştırma yapmak gerekirse, IBM 5100 8.975 dolar ile 19.975 dolar arasında ve Apple 1 700 dolardan daha düşük bir fiyata satılıyordu.