Tedavi olmayı reddeden kadın, hapis cezası ile karşı karşıya kalabilir

Washington'da yaşayan ve tüberküloz tedavisini reddettiği açıklanan kadın, bu inadı nedeniyle hapse girebilir.

Tedaviyi reddetti, hapis cezası ile karşı karşıya kalabilir

ABD'li bir kadının aktif tüberküloz vakası, ilginç gelişmelere sahne oluyor. Kadının bir yılı aşkın bir süredir tedaviyi reddettiği ve diğerlerinden izole kalması için verilen çok sayıda mahkeme kararına uymadığı bildirildi. Sağlık bakanlığı ise, emre uymamaya devam etmesi halinde kadın hakkında yerel bir hapishanede gözaltında tutulmasını da içerebilecek bazı yasal işlemler başlatabileceğini açıkladı.

Tüberküloz, Mycobacterium tuberculosis bakterisinden kaynaklanıyor. Tüberküloz bakterisi ile enfekte olan birçok insan hastalanmaz ve genellikle enfeksiyon, bakteri seviyelerinin düşük kaldığı ve insanların hasta olmadığı veya başkalarına bulaştırmadığı gizli bir duruma girer. Ancak tedavi edilmezse enfeksiyon yeniden ortaya çıkabilir ve özellikle bağışıklık sistemi zayıflamış kişilerde hayati tehlike yaratabilir. Aktif tüberküloz tipik olarak akciğerleri etkileyerek solunum semptomlarına neden olur, ancak enfeksiyon vücudun diğer bölgelerine de geçebilir.

Yerel yayın organı tarafından incelenen mahkeme kayıtlarına göre, sağlık departmanı ilk olarak geçen yıl 18 Ocak 2022'de, antibiyotik tedavisin reddeden kadın aleyhinde bir mahkeme kararı aldı. Mahkeme kararı, testler artık bir halk sağlığı tehdidi olmadığını doğrulayana kadar kadının evde (gerekli tıbbi bakım dışında) istemsiz olarak izole edilmesini gerektiriyordu. Yetkililer savunmalarında, kadının tedaviye başladığını ancak bitirmediğini ve tedaviye devam etmeye ya da kendi isteğiyle izole olmaya isteksiz olduğunu iddia etti.

Tüberküloz tedavi edilebilir, ancak enfeksiyonu tamamen ortadan kaldırmak için antibiyotik almak dört ile dokuz ay arasında sürebilir. Vakaların küçük ama önemli bir kısmı, başarılı bir şekilde tedavi edilmesi daha da zor olan ilaca dirençli TB bakterilerinden kaynaklanıyor. Bu türlerin ortaya çıkmasında önemli bir risk faktörü, bazı bakterilerin hayatta kalmasına ve ön saflardaki ilaçlara karşı direnç geliştirmesine izin verebilecek şekilde tedaviyi tamamlamayan kişiler.

The News Tribune'ün haberine göre, mahkeme aynı ay içinde aldığı bir kararla, kadının bu tecrit emirlerine uymamaya devam etmesi halinde, itaatsizlikten suçlu bulunabileceğini açıkladı. Bu durumda, elektronik ev izlemesinden ilçe hapishanesinde alıkonulmaya kadar uzanan daha katı önlemler alınması olasılığı ortaya çıkacak. Ve sağlık bakanlığı, diğer tüm alternatifler tükenene kadar olmasa da, gerekirse bu kadar ileri gitmeye hazır görünüyor.