TEST: Nokia 808 Pure View

Hiçbir telefonda görülmemiş 41 MP kamera, Nokia'nın cebini en iyiler listesine sokabilecek mi?

TEST: Nokia 808 Pure View

Hüseyin Cem Köylü

Nokia'nın 5 senedir üzerinde çalıştığı "cep telefonu özelliğine sahip kamera" sonunda gün yüzüne çıktı. Şimdiye kadar hiçbir telefonda görülmemiş, olağanüstü bir kamera söz konusu. Peki ama bu kamera, Nokia 808 Pure View'ı iyi bir telefon yapmak için yeterli mi? Sadece kamera, bir telefonu en iyiler listesine sokabilir mi? Nokia, kamerası ile vaat ettiklerini sunabiliyor mu? Kamerasını, diğer özellikler ile destekleyebiliyor mu?

Bu testimizde, işte bu soruların cevaplarını bulmayı amaçladık. İlerleyen sayfalarda önce çok konuşulan kameranın performansına göz atacak, daha sonra da Nokia 808 Pure View'in sunduğu telefon özelliklerini değerlendireceğiz.

Megapiksel canavarı Nokia

Megapiksel canavarı Nokia

Toplamda 41 megapiksel çözünürlüğe sahip kamera sensörü, 4:3 formatta çekim yaptığında en yüksek 38 MP, 16:9 formatta çekim yaptığında ise en yüksek 34 MP çözünürlük sunuyor. "Pure View" adı verilen ayar sayesinde telefon sensördeki birkaç pikseli tek bir alanda hesaplayabiliyor bu sayede sekiz, beş ya da üç megapikselin kaybı engelleniyor. Bunun avantajı şu: Tek piksele daha çok ışık düşüyor ve bu sayede daha az gren (noise) oluşuyor. Hatta normalin altındaki ışık koşullarında bile...

Yüksek çözünürlüğün bir başka güzelliği ise, herhangi bir kayıp olmadan üç defa sanal yakınlaştırma yapılabilmesi. Nokia, geniş açı odak uzaklığı (4:3 28mm, 16:9 26mm) ve F2,4'lük geniş diyafram açıklığı ile bir akıllı cep için çok iyi değerlere ulaşıyor. Cebin sahip olduğu kendi fotoğraf uygulaması da pek çok ayarın yapılmasına izin veriyor. Renk tonu, çekim modu, koyuluk, zıtlık ve keskinlik bir kaydıraç ile ayarlanabiliyor. 38 MP'lik bir fotoğraf 8 ila 17 MB arası bir alan kaplıyor. Pure View makro (yakın) çekimler için pek ideal sayılmaz, yakın çekimde keskin bir görüntü elde etmek için objeye en az 13cm uzaklıkta olmak gerekiyor. Deklanşörün iki basınç noktası ise oldukça iyi ayarlanmış ve net olarak hissedilebiliyor. İlk basınç noktasında odaklama ve ikincisinde çekim yapılıyor.

Fotoğraflar: Kusursuz çekim

Fotoğraflar: Kusursuz çekim

Muhteşem keskinlik, yapay ışıkta bile yüksek renk doğruluğu ve neredeyse problemsiz renk sıcaklığı ile normal kompakt kameraları aratmıyor Nokia 808 Pure View. Düşük ışık koşullarında flaşın kapalı olmasına rağmen Pure View modu iyi bir resim çekilmesine olanak sağlıyor. Xenon flaş ise en karanlık geceyi bile gündüze çevirebilecek kadar güçlü ve tam anlamıyla kusursuz bir fotoğraf çekilmesini sağlıyor.

38 megapiksellik fotoğraf sadece bilgisayar ekranında yüzde 100 boyutta görüntülendiğinde kabul edilebilir miktarda gren göze çarpıyor. Fakat en ufak detay bile görülebiliyor çünkü 808'in kamerası bulanık çekim yapmıyor. 8 megapiksellik fotoğrafta neredeyse hiç gren görmedik ve obje muazzam keskin görünüyor.

Aslında kaliteli kamerası ile akıllı cep klasmanından Full-HD-Kamera klasmanına terfi ediyor Nokia'nın akıllı cebi. 1080p çözünürlükte 30fps video çekiminin altından kalkabiliyor telefon. Böylece yüksek çözünürlüklü görüntüleri çok düşük kayıplarla TV ya da monitörde görebiliyorsunuz. Tabi bunun için Nokia, Pure View'e gerçek bir micro-HDMI bağlantı da koymayı ihmal etmemiş. Standart HDMI kablosu için ise bir adaptör gelmiyor.

İncelik ona göre değil

İncelik ona göre değil

İyi kamera o kadar da iyi olmayan bir kasanın içinde yer alıyor. Kamerayı içinde bulunduran çıkıntıya rağmen kasanın malzemesi çok kaliteli. 174 gram ağırlıkta olan akıllı cebin en ince noktası ise 18mm. Tabi böyle iyi kameraya sahip bir cepte çok fazla resim çekilecek olması kaçınılmaz. Bunun için 11 GB dahili depolamaya sahip olan cep buna ek olarak microSD kartlar için de bir slot bulunduruyor.

SIM kart slotu olarak micro-SIM kullanan akıllı cebin bu iki slotunu pilin altına yerleştirmiş Nokia. Pile gelince: 1.400mAH boyutunda pil uzun süre kullanım sunuyor. Telefon tam parlaklıktayken 7:30 saat kullanılabiliyor. Ağır yük altındayken bu değer 5:30 saate düşüyor. Boş pilin dolması için geçen süre ise kabul edilebilir düzeyde; yaklaşık iki saat sonra Nokia 808 Pure View'in pili yeniden tam dolu hale geliyor.

Kötü ses, kalın pikseller

Kötü ses, kalın pikseller

Nokia'nın geleneksel ceplerinin aksine, 808 Pure View'in ses kalitesi düşük. Özellikle mobil telefonla konuşurken karşı tarafın sesi soluk ve yapay geliyor. Sabit hatlarda durum biraz daha iyi fakat yine de kaliteli denemez. Hoparlörü ise tam aksine iyi seviyede ve doğal ses veriyor.

Ekran zaten Finli firmanın iyi olduğu alan değil. AMOLED teknolojisi sayesinde renkler çok gerçek olsa da büyük 4 inçlik bir ekrana sadece 640x360 piksel çözünürlük koymak ekranın kalitesini düşürüyor. Bu yüzden çapraz çizgilerde görülebilir kırıklıklar meydana geliyor ve web sayfalarında en düşük yakınlaştırma seviyesinde bile yuvarlak harflerde bozulmalar görülüyor.

Nokia 808 Pure View, işletim sistemi olarak Symbian Belle kullanıyor. Sanki her şey yavaş hareket ediyormuş, biraz gecikmeli ekrana yansıyormuş gibi hissediliyor. Menü gereksiz derecede iç içe.

Pure View, Nokia Radio Mix isimli ön-yüklü müzik mağazası ile birlikte geliyor. En önemli özelliklerinden biri de Nokia'nın sunmuş olduğu navigasyon uygulaması. Bu yüksek kaliteli uygulama sayesinde internet bağlantısına ihtiyaç duymadan hedefinize güvenle varmanız mümkün.

Sonuç: Çok kameralı az akıllı cep

Sonuç: Çok kameralı az akıllı cep

Pure View'e zamanının gelişmiş cebi diyebilirsiniz. Fakat CPU, ekran ve Symbian işletim sistemi muazzam kamera teknolojisinin aksine cebi aşağı çekiyor. Resimlerdeki keskinlik ve renk kalitesi bakımından günümüz kompakt kameralarından aşağı kalmıyor. Nokia'nın bu cebi kamerasıyla bir sanat eseri olsa da akıllı telefon özellikleri bakımından aynı övgüyü hak edemiyor. Umuyoruz ki bu fotoğraf teknolojisi gelecek Windows Phone'larda kullanılır. Nokia 808 Pure View'in kamerasına eşdeğer başka bir kameranın da ortalama 800 euro fiyatla alıcı bulduğunu eklemek gerekiyor. Telefonun ortalama fiyatı ise, 1.500 TL civarında...

Alternatif
Nokia 808 Pure View'in kamerasıyla direk kıyaslanacak akıllı cep tabii ki yok. Fakat 12 megapiksellik kamerasıyla Sony Xperia S oldukça iyi bir akıllı telefon. Özellikle gün ışığındaki çekimlerde son derece kaliteli fotoğraflar çekebiliyor. Çift çekirdekli işlemcisi, HD ekranı, Android 4 güncelleştirmesi ile oldukça iyi bir alternatif Sony Xperia S... Ancak fiyatının ortalama 1.600 TL civarında olması biraz düşündürücü...

Test sonuçları ve teknik özellikler

Test sonuçları ve teknik özellikler

.

Okuyucu Yorumları