TikTok'u yasaklamak istiyorlar ama üçü de TikTok kullanıyor

ABD, TikTok'u ülkede yasaklamak için son adımlarını atıyor. Ama bu yasayı onaylayan üç politikacının aktif TikTok kullanıcıları olmaları yeni tartışmaları beraberinde getiriyor.

TikTok'u yasaklamak istiyorlar ama üçü de TikTok kullanıyor

ABD, geçtiğimiz Çarşamba günü TikTok'un sahibi ByteDance'ı sosyal medya platformundan ayrılmaya zorlamak ya da ülkede tamamen yasaklanmakla karşı karşıya bırakmak için bir yasa tasarısını kabul etti. Tasarı 352'ye karşı 65 oyla kabul edildi. Şimdi tasarının yasalaşması için Senato tarafından ele alınması ve Başkan Joe Biden tarafından imzalanması gerekiyor. Ancak Meclis'ten gelen son oy toplamında ilginç bir durum da yaşandı. Uygulamanın yasaklanması için oy kullanan en az üç Kongre üyesinin TikTok'ta hala çok aktif hesapları var.

Peki bu politikacılar kimler?

  • Jeff Jackson, Kuzey Carolina'dan bir Demokrat
  • Teksas'tan Demokrat Temsilci Colin Allred
  • Sean Casten, Illinois'den bir Demokrat

Temsilci Jackson, daha dün tasarı hakkında konuşan ve yasağı savunan yeni bir video yayınlayan üretken bir TikToker. Jackson'a göre bu yasa sayesinde ByteDance, TikTok'u ABD'li iş insanlarına satmaya mecbur kalacak ve böylece TikTok da yasaklanmayacak. Bir açıdan bakıldığında, ABD'li politikacılar açık açık, bir şirkete "çökmek" ve "serbest ticaret" yapmasını engellemek için yasa çıkardıklarını itiraf ediyorlar.

TikTok'un ABD'de geniş bir yaş aralığında yaklaşık 170 milyon kullanıcısı var, yani ABD halkının yaklaşık %70'i TikTok kullanıcısı. Ancak TikTok'un genç Amerikalılarla etkileşime geçilecek yer olduğuna dair uzun süredir devam eden bir algı var. TikTok CEO'su Shou Zi Chew, geçen yaz kongrede verdiği ifadede sosyal medya platformunun "gençler için bir dans uygulaması" olarak algılanmasının çarpıklığını vurgulamış ve ortalama bir kullanıcının aslında "üniversiteyi çoktan geçmiş bir yetişkin" olduğunu belirtmişti.

Eğer bu konu TikTok'un satılmasıyla sonuçlanırsa, yüzlerce milyar dolara varan, tarihin en büyük alışverişi olması bekleniyor. Ancak Çin'in de buna izin vermeyeceği düşünülüyor.