Toyota'dan, 80'lerin efsane modeli AE86'yı temel alan müthiş bir konsept

Toyota, "80'li yıllara damgasını vuran efsane aracı AE86 elektrikli olsaydı nasıl olurdu" sorusunun cevabını, bu büyüleyici konsept ile cevapladı...

80'lerin efsanevi Toyota'sı elektrikli olsaydı...

Toyota'nın 1983 - 87 yılları arasında ürettiği efsanevi modeli AE86'nın adındaki “E” harfinin görevi, aslında bir Corolla olarak tanımlanması için orada bulunuyordu. Ancak şirketten biri, bu harfin “elektrik” için kullanılmasının ilgi çekici olacağını düşünmüş gibi görünüyor. Toyota, pillerle (veya hidrojenle) çalıştırılsaydı 80'lerin simgesel aracının nasıl görüneceğini, bir konsept olarak tanıttı. İki araç, 13-15 Ocak tarihleri arasında düzenlenen Tokyo Otomobil Fuarı'nda sergilendi.

AE86 BEV Concept, Toyota'nın web sitesine göre hibrit bir Tundra ve Prius'tan parçalarla, Lexus tarafından geliştirilen elektrikli teknolojileri kullanıyor. Elektrikli araçlarda genellikle görmediğimiz bir şekilde, bu motora manuel bir şanzıman eşlik ediyor. Anında tork sağlayabilen bir motora sahip bir aracın manuel vites ile nasıl çalışacağı ise ayrı bir soru.

Jalopnik'e göre Toyota, orijinal AE86 sürüş deneyimini mümkün olduğunda korumak için açıkça özen gösterirken, bu motor orijinalin yarısından daha az bir şekilde, 48 beygir kadar güç üretebiliyor.

Toyota, orijinal motorunun hidrojenle çalışmasını sağlamak için bir AE86'yı yeniden düzenleyerek, karbon emisyonu olmadan bir gaz motorundan alacağınız “ses ve titreşimin çekici noktalarını” elde etmeyi mümkün kıldığını söylüyor. Parçaların bir kısmı Toyota'nın Amerika'da fazla ilgi veya yatırım görmemiş hidrojen deneyi olan Mirai'den geldi.

Ars Technica'nın da belirttiği gibi, bu araç muhtemelen bir Mirai kadar verimli veya değiştirilmemiş bir AE86 kadar hızlı değil. Ancak yine de dikkat çekici ve nostalji yaratan bir konsept olduğu kesin…