Trend Micro'dan 2013 ve gelecek tahminleri

Trend Micro, 2013 yılı ve daha ilerisine yönelik bu çarpıcı öngörülerini açıkladı!

Güvenlik devinden tahminler

Bulut güvenliğinin dünya çapında lideri Trend Micro'nun yayımladığı rapora göre, Android, bulut ve dijital yaşam cihazlarını tehdit eden saldırılar, 2013 yılında hiç olmadığı kadar karmaşık hale gelecek.

"2013 yılında insanlar cihazlarının güvenliğini sağlayabilmek için çok daha fazla zorlanacak" diyen TrendLabs EMEA Bölge Müdürü David Kopp, "Farklı platformlar, işletim sistemleri ve güvenlik modelleri nedeniyle kendimizi korumakta daha önce hiç olmadığı kadar çok zorlanacağız." açıklamasında bulundu.

Trend Micro'nun açıkladığı, "Kurumsal, Dijital Yaşam ve Bulut Güvenlik Tehditleri" (Security Threats to Business, the Digital Lifestyle, and the Cloud) raporu, önümüzdeki yıl kurumları ve bireysel kullanıcıları en fazla zorlayacak 10 tehdidi ortaya koydu. Trend Micro'nun öngörülerini barındıran satır başları şu şekilde oluştu:

§ 2013 yılı boyunca en ciddi tehditler zararlı ve yüksek risk barındıran Android uygulamaları olacak. Trend Micro öngörülerine göre, 2012 sonunda 350 bini bulan Android tehditleri, 2013 yılında 1 milyona ulaşacak.

§ Geleneksel zararlı PC yazılımları, gelecek yıl az da olsa arka planda kalacakken, yerlerini Android işletim sistemiyle çalışan cihazlara gerçekleştirilecek saldırılara bırakacak.

§ Kullanıcıları daha fazla dijital yaşama taşıyacak cihaz sayısının artması, tehditlerin yeni ve beklenmedik alanlarda kendilerini göstermesine sebep olacak. Örneğin son dönemde sayısı hızla artan akıllı televizyonlar ve diğer dijital ev eşyaları yeni tehdit alanları yaratacak.

§ Siber suçlular için Afrika, sığınılacak en güvenli liman olma yolunda hızla ilerliyor. Kıtada internet altyapısı hızla gelişirken, devletlerin ülkelerdeki asayişi sağlamada yetersiz kalması, küresel saldırılar için Afrika'nın merkez olarak seçilmesine sebep oluyor.

Diğer öngörüler

Diğer öngörüler

Diğer öngörüler arasındaysa aşağıdakiler yer aldı:

§ Yeni güvenlik güncelleştirmeleriyle Windows 8 önceki sürümlerine göre çok daha güvenli. Ancak Gartner'ın öngörülerine göre, kurumların Windows 8'e geçişi 2013 yılında oldukça zayıf olacak. 2014'ün başlarına kadar birçok işletmenin son sürüm Windows'a geçmesi beklenmezken kurumların tehditlere karşı savunmasız kalacağı öngörülüyor.

§ Bulut hizmetleri, siber suçluların en büyük hedefleri arasında yer alacak ve veri sızıntıları 2013 yılının en önemli tehdidi olarak karşımıza çıkacak. Bunun en büyük sebebi, geleneksel depolama sistemlerini koruyan güvenlik çözümlerinin, bulut sistemlerinde yetersiz kalacak olması.

§ Bireylerin kullandığı akıllı cihazların çeşidi artacağı için güvenlik önlemleri almak daha da zorlaşacak.

§ 2013 yılında siber savaşlara konu olacak ülke politikası güdümlü saldırılar artacak.

§ Geleneksel zararlı yazılım tehditleri adım adım gelişecek ve yeni saldırılar ortaya çıkacak. Saldırılar çok daha karmaşık ve tespit edilmesi zor duruma gelecek.

§ Dünya çapında siber suçların belirlenmesi ve buna göre hareket edilmesi 2 ya da 3 yılı bulacak. Zira bazı ülkeler siber suçla savaş birlikleri oluşturmuş olsa da, gelişmiş ülkelerin siber suçla savaş yasalarını en erken 2015 yılında uygulayabileceği öngörülüyor.

Tüm bu olumsuz görünen tabloya rağmen TrendLabs EMEA Bölge Müdürü David Kopp'un umut dolu mesajları da raporda yer alıyor:

"2013 yıl için en iyi haber, siber suçla oluşan yeraltı ekonomisinin oyuncularını rahatsız edecek yeni standartların oluşturulması ve yeni çözümler getirilmesi için muhteşem bir zaman olduğunu kabul etmek olacaktır. Eğer bu gerçekleşirse 2013 yılı siber savaşta olumlu yönde bir kırılma yaşanmasını sağlayabilir."

Raporun tamamına

http://www.trendmicro.com/cloud-content/us/pdfs/security-intelligence/spotlight-articles/sp-trend-micro-predictions-for-2013-and-beyond.pdf

adresinden ulaşabilirsiniz.

Okuyucu Yorumları