Türkiye gerçeği listelerde...

İnternetin utanç listesi açıkladı... İşte o liste ve Türkiye'nin listedeki düşündürücü yeri!

Türkiye'nin internet gerçeği!

Pazartesi günü "internet özgürlüğü" raporunu yayınlayan Freedom House, interneti istediği biçimde kullanabilen ülkeleri sıraladı. Listenin ilk iki sırasında Estonya ve ABD yer alırken ülkemiz kendine 26. sırada yer bulabildi.

Freedom House'un raporunda bazı ülkelerde blog yazarlarına yapılan saldırılar, politik amaçlı izlemeler ve hükümetlerin web içeriğini değiştirmesi konularına değinildi. Rapor, Ocak 2011'e göre 47 ülkenin 20'sinin daha az özgürlüğe sahip olduğunu söylüyor. Özgürlük konusunda en hızlı geri giden ülkeler ise Bahreyn, Pakistan ve Etiyopya. Proje direktörü Sanja Kelly, internetteki fikir özgürlüğünün yönetimler tarafından giderek daha fazla kısıtlanmaya çalıştığını söylüyor.

2010'un sonlarından itibaren Orta Doğu'daki birtakım yönetimlerin internet özgürlüğünü kısıtladığına değinen Kelly, hükümetler için "sosyal medya ile organize olan insanların neler yapabileceğini farkettiler" diyor.

Türkiye, 26. sırada "kısmen özgür" olarak listeleniyor, yani listenin ortalarında yer alıyor. Listenin en sonunda ise sırasıyla Çin, Küba ve İran bulunuyor.

Kelly'ye göre internet özgürlüğünde "olumlu bir gelişim" de var. Kelly, bazı ülkelerde internet aktivistlerinin ve teknoloji şirketlerinin kısıtlayıcı kanunlara karşı mücadele ettiğini söylüyor.

Okuyucu Yorumları