Twitter engeli, Türkiye'de VPN kullanımını nasıl etkiledi? Sayılar inanılmaz...

Dün ülkemizde yaşanan Twitter'e erişim kısıtlaması, VPN kullanım oranlarını nasıl etkiledi? VPN kullanımın nasıl arttığını gördüğünüzde gözlerinize inanamayacaksınız...

Twitter engeli, Türkiye'de VPN kullanımını nasıl etkiledi?

Çarşamba günü Türkiye'den Twitter'a erişimin kısıtlanmasının ardından, VPN hizmetlerinin kullanımının ciddi ölçüde arttığı belirtildi. Twitter'a erişim kısıtlaması, on binlerce kişinin hayatını yerle bir eden ve çok sayıda insanın ölümüne sebep olan depremlerden iki gün sonra uygulandı.

TechRadar'ın haberine göre, piyasadaki VPN hizmetlerinden biri olan Proton VPN, kullanımda yaşanan önemli artışı gözler önüne serdi. Saatlik kayıtlardaki zirve, normal seviyelerin %30.000 üzerine çıkarak dünyanın geri kalanından gelen kayıtları gölgede bıraktı.

Resmi bir açıklama yapılmamış olsa da NetBlocks, Twitter yasağının felaketle ilgili yanlış bilgilerin yayılmasının (dezenformasyon) önlemesi için uygulandığına inanıyor.

Şu anda kısıtlama kaldırılmış olsa da, Proton kullanımı Türkiye'deki alışılagelmişin on katı üzerindeki seviyelerde kalmaya devam ediyor.

Proton'un kurucusu ve CEO'su Andy Yen, “Ücretsiz, sansürsüz bir internete erişimi sürdürmek çok önemli” dedi ve ekledi: “İnsanların arkadaşlarıyla, sevdikleriyle ve daha geniş toplulukla bilgi paylaşmak için çevrimiçi platformlara güvendiği kriz zamanlarında daha da önem kazanıyor.

Yen, Türkiye verilerinin İran'daki protestoların ilk günlerinde kaydedilen verilerle de örtüştüğünü söylüyor.