Twitch'in en büyük yayıncısı hastalığını duyurdu

Amerikalı oyuncu ve Twitch yıldızı Tyler "Ninja" Blevins, X üzerinden yaptığı açıklamada kendisine melanom teşhisi konulduğunu duyurdu. Peki melanom nedir? En çok kimlerde görülüyor ve ne neden bu kadar tehlikeli?

Ünlü yıldız kanser olduğunu açıkladı

Amerikalı oyuncu ve Twitch yıldızı Tyler "Ninja" Blevins, kendisine bir tür cilt kanseri olan melanom teşhisi konulduğunu duyurdu. 19 milyon Twitch takipçisine sahip olan 32 yaşındaki oyuncu, X'te yaptığı bir paylaşımda teşhisini paylaştı. Gönderide "Hala biraz şoktayım ama hepinizi güncel tutmak istiyorum" dedi.

CNN'in haberine göre dermatoloğu, rutin bir cilt kontrolü sırasında ayağının altındaki bir beni çıkardıktan sonra Blevins'in melanom olduğunu belirledi. Blevins gönderide "Erken evrede yakaladığımız için iyimserler" diye yazdı. Doktorların ayrıca ilk benin yakınında ikinci bir karanlık noktaya biyopsi yaptıklarını ve tüm kanserli dokuyu başarıyla alıp almadıklarını belirlemek için melanomun etrafındaki geniş bir alanı çıkardıklarını da sözlerine ekledi.

Blevins paylaşımında "Erken teşhis için minnettarım, ancak lütfen bunu cilt kontrolleri yaptırmak için bir uyarı olarak kabul edin" dedi.

Blevins ve eşi Jessica Blevins CNN'e yaptıkları açıklamada, "Platformumu rutin cilt kontrollerinin önemine ışık tutmak için kullanmak istedim" dedi ve devam etti: "Kendimizi son derece iyimser hissediyoruz ve doktorlarımızla daha fazla sohbet ettikçe herkesi haberdar edeceğiz."

Blevins'in paylaşımı, son zamanlarda 50 yaşından genç insanlarda görülen önemli kanser teşhislerinin ardından geldi ve bu küresel çapta ortaya çıkan endişe verici bir durum. Bu eğilimi neyin tetiklediğini kimse tam olarak bilmiyor, ancak araştırmacılar insanların maruz kaldığı risk faktörlerindeki değişikliklerin daha genç yaşlarda kanser riskini artırdığını varsayıyor. Dünya Sağlık Örgütü'ne göre sigara, alkol tüketimi, hava kirliliği, obezite, fiziksel aktivite eksikliği ve az meyve ve sebze içeren bir diyet kanser için temel risk faktörleri.

Melanom nedir?

Cilt kanseri Amerika Birleşik Devletleri'nde en sık görülen kanser türü; Amerikan Dermatoloji Akademisi'ne göre her 5 Amerikalıdan 1'i yaşamları boyunca cilt kanserine yakalanıyor. Blevins'e nadir görülen bir cilt kanseri türü olan melanom teşhisi kondu; bu cilt kanseri vakalarının sadece yaklaşık %1'inde görülüyor. Ancak cilt kanseri ölümlerinin büyük bir çoğunluğunu da melanom oluşturuyor. ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerine göre, melanom deride başlıyor ancak vücudun diğer bölgelerine yayılma eğilimi var.

Melanom tanısının ortalama yaşı 66 olarak belirtilse de, genç yetişkinler arasında da nadir değil. Aslında, Amerikan Kanser Derneği'ne göre genç yetişkinlerde, özellikle de genç kadınlarda en sık görülen kanserlerden biri durumunda.

Amerikan Kanser Derneği'ne göre melanom için risk faktörleri arasında daha açık ten rengine sahip olmak, UV ışığına maruz kalmak, çok sayıda bene sahip olmak, ailede melanom öyküsüne sahip olmak ve kişisel melanom veya diğer cilt kanserleri öyküsüne sahip olmak yer alıyor.