Uber Kazasının Görüntüleri Ortaya Çıktı

Otonom Uber aracının karıştığı ve bir yayanın ölümüne neden olan kazanın görüntüleri ortaya çıktı!

Görüntüler ortaya çıktı

Tempe Polis departmanı, geçtiğimiz pazar günü gerçekleşen otonom Uber aracının yaptığı, bir kişinin ölümüyle sonuçlanan kazanın araç içi görüntülerini paylaştı. Güvenlik sürücüsünün bir an için gözünü yoldan ayırması, otonom Uber otomobilinin Eleine Herzberg adlı kadını öldürmesine sebep oldu. Yayınlanan videoda (bir çok izleyici için rahatsız edici olabilir) çarpışma anına kadar olan kısım görülebiliyor. Polis, Araç Suçları Biriminin olay üzerinde detaylı soruşturma başlattığını açıkladı.

Videoya bakılırsa, aracın farları ona ulaşana kadar kazazede çoktan yolun ortasına kadar yürümüş durumda. Aracın güvenlik sürücüsü ise dört saniyeliğine gözünü yoldan ayırıyor ve kaza bu esnada gerçekleşiyor. Videonun kalitesi ve ışık algılama farkı yüzünden sürücünün kazazedeyi daha önce görüp göremediği bilinmiyor. Ancak kaza anına kadar güvenlik sürücüsünün yola bakmıyor olması çok talihsiz bir durum. Aracın LIDAR algılayıcıları neden yayayı daha önce fark etmedi bilinmiyor. Ne kadar karanlık olursa olsun, yaya yola adım attığı anda aracın onu fark etmesi gerekiyordu.

Şu an itibariyle aracın tam olarak hangi anda frenleri kullandığı ya da aracın sistem günlüğü hakkında herhangi bir bilgi yok. Kaza gününden sonra Uber ve Toyota otonom araçlarını trafikten çekti. Polis, güvenlik sürücüsünün yayayı fark etmesi durumunda bile kazanın kaçınılmaz olduğunu açıkladı, ayrıca kazazedenin ailesine baş sağlığı diledi ve olayın çözülmesi için ellerinden geleni yaptıklarını bildirdi.

Uzmanlar, güvenlik sürücüsünün yola bakmıyor olması dışında, LIDAR sisteminin niye yayayı fark edip yavaşlamadığını merak ediyor. MIT medyadan Edmond Awad, aracın algılayıcılarının sınırlı olduğu anlarda, hızın da düşmesi gerektiğini ve Uber'in bu konuda nasıl bir algoritma kullandığını açıklaması gerektiğini söyledi. Olayın gerçek sebeplerini öğrenmek için soruşturmanın sonuçlanmasını beklemekten başka çare yok gibi görünüyor.

Okuyucu Yorumları