Uçakta Wi-Fi kullanıyorsanız, hacker'ların eline düşmemek için bunlara dikkat edin

Uçağa bindiniz ve havayolu size Wi-fi sunduğu için hemen internete bağlandınız. Tebrik ederiz, aynı uçakta bir hacker varsa, sizin telefonunuzun peşine düşüp tüm mahrem verilerinize ulaşması çok büyük bir ihtimal. Peki uçakta kablosuz ağa bağlanırken nelere dikkat etmelisiniz?

Uçakta internete bağlanayım derken, hacker'lara kurban gitmeyin

Uçak yolculuklarında internete bağlanma ihtiyacı çok anlaşılır bir durum. İnsanı meşgul edecek bir "eğlence" olmadan uzun uçak yolculuklarına katlanmak kolay değil. Birinci sınıfta uçsanız bile saatlerce katı kurallara uyarak oturmak kimsenin hayali değil. Ama kafanızı rahatlatmak veya acil işlerinizi takip etmek için Wi-fi üzerinden internete bağlanmaya kalktıysanız, geçmiş olsun... Aynı uçaktaki bir hacker'a denk gelmiş olabilirsiniz ve emin olun telefonunuza girmesi çok kolay.

Öncelikle, bağlandığınızı sandığınız kablosuz ağın, gerçekten havayolu şirketinin ağı olduğuna emin misiniz? Uçaktaki bir hacker, kurbanlarını kandırmak için, havayolu şirketinin ismiyle sahte bir ağ açar ve pek çok saf kullanıcı, uçakta bedava internet varmış diyerek bu ağa bağlanır. Artık tüm verileriniz hacker'ın elinde.

Peki, uçakta Wi-fi ağlarına bağlanırken nelere dikkat etmelisiniz? Başka bir deyişle, uçaklarda bir hacker'ın kurbanı olmamak için neler yapmalısınız?

Ağ isimlerine güvenmeyin

Tuzağa düşmemek için, öncelikle uçaktaki kitapçıklarda veya biletinizde yazan ağ isimlerine dikkat etmelisiniz. Ya da uçuş hosteslerine sorarak, uçakta Wi-fi olup olmadığını, varsa isminin ne olduğunu, nasıl bağlanılacağını detaylıca öğrenin. Her gördüğünüz açık veya şifreli ağa atlamayın. Hacker size, havayolunun şifre giriş ekranını bile hazırlamış olabilir.

Uçaklarda, özellikle de birinci sınıf koltuklarda uçan varlıklı ve meşgul iş adamlarının, fazla sorgulamadan bu ağlara bağlanıp işlerini, borsa yatırımlarını, e-postalarını takip etmek istemeleri sayesinde, bu insanların dijital cihazlarındaki değerli veriler, ticari sırlar, içi dolu banka hesapları hacker'ların eline kolayca geçer. Hacker, hiçbir şey yapamıyorsa, cihazlarınıza ransomware yükleyebilir ve o noktadan sonra artık sizden isteyeceği fidye, sadece hacker'ın insafına kalmış. Önemli dosyalarınızın her zaman başka güvenli alanlarda yedeği olsun. Böylece fidye için kilitlenmiş cihazlarınızı hiç acımadan formatlarsınız.

HTTPS bağlantısı arayın

Bir şekilde bir ağa bağlandıysanız ama emin olamıyorsanız da, HTTPS sitelerinden başka yere bağlanmayın. Yani HTTP değil, HTTPS protokolünde olduğunuza emin olun. Bu sayede telefonunuzla web sitesi arasındaki trafiği, hacker'ın okuma ihtimali kalmaz. Verilerinizin, şifrelerinizin çalınma riski azalır.

Dosyalarınızı uçakta indirmeyin

Yine bu ağlarda, hiçbir dosyayı indirmemeye özen gösterin. İndirdiğiniz dosyalarınız, doğrudan hacker'ın eline geçebilir. Eğer uçakta kullanmak istediğiniz dosyalarınız varsa, önceden indirmeye çalışın ve uçakta offline olarak çalışmaya özen gösterin.

E-postalarınızı çevrimdışı okuyun

Eğer uçuş öncesinde internete bağlıyken e-postalarınızı bilgisayarınıza indirirseniz, uçuş sırasında bunları offline olarak detaylıca okuma imkanı bulursunuz. Gmail kullanıyorsanız, e-postalarınızı ve Drive dosyalarınızı offline olarak inceleyebilirsiniz.