Reklamlarda kullanılan çevresel ifadelerin yarısından fazlası doğru değilmiş

Ürünlerin üzerinde yazan veya reklamlarında kullanılan çevre etkisi bilgisinin yarısından çoğunun doğru olmadığı ortaya çıktı.

Reklamlardaki iddiaların yarısı doğru değilmiş

Avrupa Komisyonu tarafından yapılan bir araştırma, ürün reklamlarında sıklıkla gördüğümüz çevreyle ilgili iddiaların yaklaşık yarısının "ürünlerin çevresel özellikleri hakkında belirsiz, yanıltıcı veya asılsız bilgiler" olduğunu söylüyor.

Bir taslak belgeye göre, 2020'de değerlendirilen yüzlerce reklam iddiasının yüzde 53'ü tam anlamıyla doğru değildi. Taslakta, “İklimle ilgili iddiaların özellikle belirsiz ve muğlak olmaya ve tüketicileri yanıltmaya eğilimli olduğu ortaya çıktı” deniyor.

Bu araştırma, “Ürün veya tüccarın mükemmel çevresel performansının kanıtlanamadığı genel, belirsiz çevresel iddiaları" ortadan kaldırmak amacıyla geçen yıl ortaya çıkan Haksız Ticari Uygulamalar Direktifi'nde önerilen değişikliğin bir parçası olarak yapıldı.

Avrupa Birliği, "yüzde 100 geri dönüştürülmüş" veya "tamamen doğal" içeriklerden yapılmış gibi iddiaların özellikle değerlendirilmesi gerektiğini söylüyor ve ürünlerin çevresel etkilerini değerlendirmek için bir çerçeve sunabilecek yeni bir dizi düzenleme öneriyor. Ambalaj atıkları ile dizüstü bilgisayar ve telefonların tamir edilebilirliği zaten yeni kurallar kapsamına alınmış durumda.